Hälsa

Bra liv svarar på dina frågor

Adam Radzinski från vårdcentralerna Bra liv.
Vid olika tidpunkter på året är det olika typer av sjukdomar vi oroar oss över. Just nu kontaktar många människor vården och har frågor om ”ont i magen”, vattkoppor och magsjuka. Vi träffade Adam Radzinski, distriktsläkare på Kvarnarps vårdcentral i Eksjö och bad honom berätta mer om dessa tre åkommor.

Ont i magen

”Ont i magen” är ett vanligt problem som kan ha en mängd olika orsaker. Inom vården skiljer vi på kroniska och akuta smärtor. Genom att ta prover och känna på magen kan vi ofta avgöra om du behöver akut vård eller inte.
Om du har buksmärtor och samtidigt har feber så rekommenderar vi alltid att du ska ta kontakt med vården. Det är ofta ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen.
Att ha buksmärtor kan ha naturliga förklaringar och behöver inte alls vara något farligt. Men det kan också finnas allvarliga orsaker där vi behöver sätta in medicin eller kanske till och med operera.
Sammanfattningsvis så kan ”ont i magen” ha hundratals olika orsaker, både allvarliga och ofarliga. Är du orolig, hör av dig till din vårdcentral för rådgivning eller tidsbokning.

Vattkoppor

Små barn som får vattkoppor får ofta ett ganska enkelt sjukdomsförlopp, men ju äldre man är när man drabbas desto tuffare blir symptomen. Det händer att föräldrar medvetet försöker få sina barn smittade med vattkoppor, men det avråder vi ifrån.
Det största faran för barn är att de kliar sönder blåsorna och får ärrbildningar. Det finns klådstillande medicin som du kan köpa receptfritt på ditt apotek. Du kan också använda vanliga smärtstillande tabletter. När du en gång har fått vattkoppor så finns viruset kvar i kroppen resten av livet. Det kan senare yttra sig som bältros, som kan vara väldigt smärtsamt. Bältros kan utlösas av exempelvis stress eller nedkylning. Oftast yttrar det sig som blåsor på ena sidan av bålen, men om du har otur kan det även drabba ansiktet.

Magsjuka

Magsjuka orsakas av ett virus som heter Rotavirus. Det smittar mycket lätt och sprids ofta snabbt. Det allra viktigaste är att tvätta händerna ofta. Man ska också se till att inte dricka i samma glas eller använda samma tallrik som någon med symptom av magsjuka. Det som gör det svårt att skydda sig är framför allt att viruset smittar redan innan magsjukan bryter ut. Magsjuka är ofarligt för vuxna människor som är friska i övrigt. Däremot riskerar små barn som får magsjuka att drabbas av vätskebrist. Det gäller att vara envis med att försöka få i dem vätska. Om barnet inte kissar på ett dygn så sök vård. Om du får magsjuka så är det absolut viktigaste att försöka få i sig vätska. Tänk också på att hålla barnen hemma ett par dagar efter att de är symptomfria.

Har du en fråga om hälsa eller sjukvård? Skicka den till fraga@eksjoco.se så kanske du får svar i nästa nummer.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Ann-Charlotte Mattsson, apotekare på Bra Liv. Vi är mitt i förkylnings- och influensatider och det är vi som går och hostar, nyser och snörvlar. – Det finns egentligen inga mirakelkurer. Men bland annat genom att vara noga med handhygien och nysa i arm …

I varje nummer svarar läkare från Vårdcentralerna Bra liv på läsarfrågor om om hälsa och sjukvård. Det handlar om allt från snusning till förkylningar – skicka in en fråga du också så kanske du får svar!

Eva Karlsson, Sara Mannerback och Susanne Bergander. För att du ska få så bra vård som möjligt har Eksjö vårdcentral nyligen inrättat något som kallas för teammottagning, berättar Sara Mannerback, som är vårdenhetschef. – Det innebär, enkelt förklarat, …

Cecilia Fridh och David Windisch är de två senaste tillskotten på Nikaro Gym. Båda erbjuder personlig träning med lite olika inriktning. Cecilia är licensierad PT och träningsinstruktör och dessutom utbildad inom kost- och näringslära. David är främst …

Om du rör på dig 30 minuter varje dag så blir du mer stresstålig, får bättre minne och uppnår flera andra positiva hälsoeffekter. – Det är väl känt att fysisk aktivitet minskar stressrelaterad ohälsa, säger Kristin Xenos som är sjukgymnast på vårdcentr …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …