Erling Gustafsson skapar konst från grunden. I hans ateljé i Eksjö förvandlas lin, bomull och asiatiska fibrer till vackra papper som i sin tur används till bilder, skulpturer och böcker. I fjol släppte han boken Paper Art, ett praktverk som visats på museer i både Europa och Kina.
Boken är en biografi på 84 sidor. Förutom berättelsen om Erling Gustafssons pappersresa innehåller den smakprov på de papperskvaliteter och uttryckssätt som präglar hans konstnärskap. Boken tog närmare sex år att färdigställa och finns i 99 numrerade exemplar. Den säljs till samlare och entusiaster på olika platser i världen. Dyrgripen har visats på museer i Italien, Frankrike, England, Lettland och Kina.
– Mitt enda krav har varit att man inte låser in den i glasmonter. Betraktaren måste få bläddra, känna och uppleva boken med både ögat och fingertopparna, säger Erling.
Fran början till slut
Det var på 1980-talet som Erling fick en längtan efter att göra något från början. På Lessebo handpappersbruk fick han mala sin egen mäld och från den stunden var han fast. Han tillverkade papper i badkaret hemma i Skåne, gick i lära i Japan och byggde så småningom en komplett utrustning för att tillverka både västerländskt och japanskt papper. Sedan 1999 finns ateljén och handpappersbruket i miniatyr i paret Gustafssons källare på Itolvområdet. Här tar Erling numera själv emot konstnärselever som vill lära sig processen.
Tusentals ark
Pappersmassan kokas, rensas och mals innan den formas och torkas.
– Jag ratar ungefär 50 procent av arken. Det krävs hög kvalitet för att man ska kunna trycka på pappret, säger Erling, som till sitt senaste bokprojekt handformat minst 12 000 ark.
Arken har sedan fyllts med bland annat trägravyr, träsnitt, färgetsningar, seriegrafier, litografier och tuschmarmoreringar. Texterna är skrivna på svenska och engelska och satta i bly. Pärmarna är infärgade med Kaki-shibu av kozopapper till en läderinspirerad struktur och böckerna är bundna för hand. Arbetet finns dokumenterat på film.
Marathon
– En del springer marathon och tränar inför det. Jag ville visa att det går att göra en bok. Det har varit spännande, men också tålamodsprövande, säger Erling och berättar om många långa timmar i källaren. Om slit, gråt och glädjetårar.
Precis som marathonlöparen andas han nu ut efter kraftansträngningen. Njuter av känslan att vara klar och ligger lågt i väntan på en leverans av japanska fiber. De ska användas till nästa stora utmaning. Papper i storformat.
– Jag har lärt mig göra papper i formatet 40 gånger 50 centimeter. Nu har jag byggt en utrustning för att tillverka tunna ark i storleken 50 gånger 70 centimeter. Det ställer helt andra krav på rätt blandning, berättar Erling.
När processen väl inleds har han en lång testperiod framför sig, där det inte finns några genvägar. Det gäller att prova, göra om och prova igen.
– Papperstillverkningen handlar om tålamod. Men också om en nästan oslagbar känsla av närvaro, där tid och rum försvinner. Och en känsla av tillfredställelse när man fått fram exakt rätt kvalitet.
De stora arken ska användas som upplagepapper för konsttryck som till exempel litografier eller träsnitt.