Fråga doktorn om hälsa och vård

Redaktionen

Vill du ha svar på dina frågor om hälsa och sjukvård? Ulf Österstad och Mats Osbeck svarar på läsarfrågor som skickas till fraga@eksjoco.se.

Är det hälsosamt att gå ner i vikt med hjälp av LCHF-metoden?
/ Inga, Österbymo

Svar: Nej. Det är givetvis bra att gå ner i vikt om du väger för mycket – det har hälsosamma fördelar och minskar belastningen på kroppen. Men att göra det genom att trycka i sig höga mängder onyttiga fetter och för mycket proteiner kan i sin tur vara skadligt för kroppen. Det jag vill rekommendera är att äta mindre energi och röra sig mera. En enkel metod som passar för alla är att börja måltiden med att äta en stor tallrik sallad. Då får du i dig en massa bra fibrer och magen blir lite full – då finns det inte plats för så mycket energi.

Jag har svårt att somna på nätterna fast jag är trött. Vad kan jag göra för att somna lättare?
/ Eva, Nässjö

Svar: Tänk på att processen startar redan långt innan du går och lägger dig. Försök att varva ner de sista timmarna innan du ska sova. Dämpa ljuset och sätt på lite lugn och skön musik. Undvik skärmar och när det är dags att gå till sängs så rekommenderar jag starkt att du låter telefonen bo i ett annat rum under natten!

Är det farligt att röka lite på helgerna?
/ Christer, Eksjö

Svar: Tobak är inte nyttigt. Förutom att nikotinet i sig är ett gift så får du också i dig en massa andra otäcka ämnen som är dåliga för kroppen. Men visst, det är alltid bättre att röka mindre än mer.

Jag har hört att snus är bra för tänderna. Stämmer det verkligen?
/ Jan, Eksjö

Svar: Nej, det stämmer inte. Vi får ofta höra det från snusare och de vill nog gärna att det ska vara så. Snus sänker ph-värdet i munnen och har därför en viss bakteriedödande effekt. Men snuset förstör också tändernas fästen och skapar så kallade nakna tandhalsar. Så nej, snus är inte bra för tänderna, men har du tur så dödar det några bakterier medan det äter upp ditt tandkött.

Jag brukar känna mig lite nedstämd nu när det blir mörkare ute. Vad kan jag göra åt det? Hjälper solarium?
/ Susanne, Vetlanda

Svar: Solarium kan vara skönt, men det finns inga studier som visar att det ljuset skulle göra dig piggare. Det är inte ljuset som når huden utan det du ser som har effekt.
Det bästa är att vara ute och ta vara på dagsljuset. Ta en promenad på lunchen. Motion, oavsett sort, 30 minuter om dagen har lika bra effekt som antidepressiv medicin. Du blir dessutom snyggare, går ner i vikt och mår bättre. En sliten sanning men effektivt så in i bomben!

Vad är det för skillnad på förkylning och influensa?
/ Björn, Hult

Svar: Både förkylning och influensa är virusinfektioner, men av en influensa blir du betydlig mer sänkt. Influensan är ett mer komplext sammansatt virus så kroppen måste kämpa betydligt hårdare för att bli av med det.

Min tvååring äter fågelätna äpplen. Kan hon bli sjuk?
/ Thomas, Bodafors

Svar: Fågelätna äpplen ska man försöka undvika. Lär barnen så tidigt som möjligt att inte äta något som ligger på marken. Frukten kan vara angripen av insekter och om den har blivit brun kan den innehålla svamp som inte är bra för magen. I värsta fall kan fåglar vara bärare av salmonellasmitta. Om du ska äta frukt som legat på marken – kontrollera så att den ser fräsch ut och skölj av den med vatten.

När skolan börjar brukar hela familjen bli förkylda. Finns det något man kan göra för att skydda sig?
/ Linda, Eksjö

Svar: Detta är ett återkommande problem och visa familjer drabbas mer än andra. Någon har med sig en smitta och när många människor samlas på liten yta så ökar risken för smittspridning. Det bästa tipset är att vara noga med handhygienen och tvätta sig ofta, speciellt innan du ska äta. Handsprit kan också hjälpa till att hålla bakterierna borta. Om du är sjuk och hostar så stanna hemma – inte bara för din egen skull utan också av omsorg för andra människor som riskerar att smittas.

Vad är den bästa behandlingen mot utslag orsakade av brännässlor?
/ Andreas, Eksjö

Svar: Skölj med kallt vatten. Nässlor har små taggar, vilket gör att det blir värre om du river och kliar på utslagen. Om du vill kan du använda en smärtlindrande salva eller hydrokortison, men efter några timmar brukar det gå över av sig själv. Utslag av nässlor är inte farligt.

Ögoninflammation – ska man behandla eller låta det läka av sig själv?
/ Annmarie, Forserum

Svar: Beror den på infektion så kan det räcka med att tvätta med vatten och hålla god hygien. Var noga med att inte sprida det till andra ögat. Om det inte vill ge med sig, blir varigt och kladdig – sök vård. Besvären är också lätta att förväxla med allergiska besvär. Om irritationen uppstår samtidigt i båda ögonen är det inte ovanligt att det är pollen som är boven i dramat. Om du har linser så är det bra att plocka ut dem och använda glasögon tills dina ögonbesvär är borta. Linserna orsakar onödig irritation för hornhinnan.

Är TBE-smittade fästingar vanliga i vår del av landet? Ska man söka vård vid fästingbett?
/ Maria, Hult

Svar: Generellt sett är det kustområdena kring Stockholm samt områdena runt Vänern och Vättern som är de största riskområdena för fästingburen TBE-smitta. Är du mycket ute i skog och natur kan det vara vettigt att vaccinera sig. Prata med vaccinationssköterskan på din vårdcentral. Bar hud är en riskfaktor så det är bra att ha stövlar och långbyxor när du rör dig i naturen. Till skillnad från borelia så syns inte TBE på fästingbettet. Symptomen kan också komma ganska långt efter själva bettet och därför kan det vara svårt att upptäcka. Borelia ger en röd ring runt bettet – ser du det så sök vård.

Jag brukar få munsår. Finns det något man kan göra för att bli av med dem eller lindra besvären?
/ Eva, Vrigstad

Svar: Om du får återkommande munsår har du förmodligen herpesvirus. Du kan inte bli av med det, men du kan lindra besvären med en receptfri salva. Vänta inte till du får blåsor utan behandla så fort du känner att det börja sticka. Viruset vaknar ofta till liv när du är nedsatt av t.ex. förkylning. Även solljus kan utlösa munsår. Om salvan inte hjälper tar du kontakt med vården så kan du få kraftfullare preparat utskrivet.

Förra sommaren fick jag flera getingstick. Är det farligt och bör man söka vård?
/ Margareta, Ekenässjön

Svar: För de allra flesta så är det inte farligt. Det svullnar och gör ont, men besvären kan lindras med en receptfri bedövningssalva. En del människor är dock överkänsliga mot getingstick. Om du känner att det börjar svullna i luftvägarna så ring omedelbart ambulans.

Jag har hört olika teorier om det här med att träna när man är förkyld. Hur ska man tänka kring det?
/ Isabell, Eksjö

Svar: Om du har en infektion i kroppen ska du absolut inte träna. Kroppen behöver vila för att immunförsvaret ska kunna jobba i lugn och ro. Har du bara snuva kan du träna lite försiktigt, men om du har ont i halsen ska du alltid avstå – har du otur kan infektionen sprida sig till både hjärta och njurar.

Hur kan man lindra bihåleinflamation?
/ Andreas, Eksjö

Svar: Att ha ont i bihålorna behöver inte betyda att du har en bakteriell bihåleinfektion utan endast inflammation. Börja med receptfri nässprej och du kan kombinera med en vanlig allergitablett. Tänk också på att sova med huvudet i högläge – se till att huvudet är 5-10 cm högre än fötterna. Blir du allvarligt påverkad ska du så klart söka vård.