En nybakad kanelbulle och ett glas iskall mjölk. Det är nog något som de flesta av oss bär med sig som ett fint minne från barndomen. De första kanelbullarna bakades troligtvis i Sverige för snart 100 år sedan och idag är det en erkänd svensk specialitet.
Den 4 oktober firar vi sedan 1999 ”Kanelbullens dag”. Högtiden är instiftat av Hembakningsrådet och tanken är att hylla den svenska traditionen av att baka hemma. Faktum är att höstens skördetid är den tiden på året då vi traditionellt sett har bakat allra mest.
Hur ska en perfekt kanelbulle vara?
Hilda Lundberg, Lilla Thimons konditiori
Det är viktigt att den inte är torr – den ska vara saftig och med mycket kanelsmak. Och så äkta svenskt smör så klart!
Tobias Johansson, Lennarts konditori
Det ska vara mycket smör! Både i degen och i fyllningen. Sen är det hög temperatur och kort tid i ugnen som gäller – för den får inte bli torr!
Camilla Wilbertsson, Princess konditori
Det ska vara smörigt och fluffigt – och det ska smaka kanel så klart! En kanelbulle ska inte vara torr utan den ska smaka som nybakad hela dagen.
Hembakningsrådets tips för godare bullar
- För att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar kan det vara bra att inte smälta smöret till degspadet. Låt det bli rumstempererat och klicka sedan ner det i degen.
- För att få fin glans på bullarna kan man spraya dem i stället för att pensla. Blanda äggula med vatten och lite, lite salt.