Klassiskt konditori med atmosfär

Carina Engqvist

lennarts

Foto: Maja Gerhardsson

I Eksjö finns en djupt rotad kafékultur och som nybliven ägare av anrika Lennarts konditori vid Stora torget har Anna Berg ett kulturarv att förvalta.
– Lennarts är ett begrepp, inte bara bland Eksjöborna utan också ute i landet. Vi är rädda om atmosfären, behåller det klassiska sortimentet och kompletterar med spännande nyheter, säger Anna.

Hon är bagare och konditor och älskar sitt yrke. Under en period i början av 2000-talet var hon anställd i bageriet där hon nu, tillsammans med två anställda bagare, ägnar dagarna åt att baka, garnera, experimentera och producera bakverk till konditoriet en trappa upp.
– Vi delar samma intresse, håller koll på trender och med våra gemensamma kunskaper och kontaktnät hjälps vi åt att förverkliga nya idéer, förklarar Anna.
Drömmen om ett eget konditori blev verklighet i somras och ända sedan övertagandet 1 juli har det varit högtryck i företaget. Turistsäsongen höll i sig förvånansvärt länge och övergick i höst utan att efterfrågan på bröd, bakverk och fika avtog nämnvärt.annaberg
– Jag är oerhört tacksam över det fina mottagande jag fått från kunderna. Den där lugna hösten som alla pratar om har inte infunnit sig ännu.
Öppettiderna har utökats till tidiga morgnar. Sex dagar i veckan dukas en uppskattad frukostbuffé fram och kakdisken fylls ständigt med nyheter. När tid finns fortsätter Anna, i små steg, att sätta sin egen prägel på konditoriet.
– Att förändra något som så många människor har en relation till är en balansgång. Det finns en gräns för vad man kan och vill förändra. Den genuina, rustika, varma och ombonade känslan som skapar den speciella atmosfären ska finnas kvar, lovar Anna, som väljer att skynda långsamt i förändringsprocessen.
Under tiden bakar hon så mycket hon orkar och bär plåt efter plåt till fikasugna gäster. Nu står nästa högsäsong för dörren. Det stora julbaket.
– Julen är den bästa tiden i bageriet, för oss är varje dag som julafton nu, säger Anna, som ser fram emot att dekorera pepparkakshus, forma marsipan, koka knäck, göra julgodis och baka bröd, julkakor och saffransbullar. En av årets nyheter är saffranssnäckorna med smörfyllning, som efter bakning doppas i socker.

 

fudge

Gör så här:

Koka grädde, socker, sirap och salt till 122 grader, det tar ca 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten.
Hacka chokladen och dela smöret i mindre kuber.
Ta av kastrullen och tillsätt smöret under omrörning. Låt smeten svalna en aning innan du tillsätter chokladen.
När smeten är slät och fin häller du upp den i en form ca 25×30 cm
(ju mindre form desto tjockare blir kuberna) klädd med bakplåtspapper.
Låt fudgen stelna ordentligt, gärna över natten innan du skär i lagom stora kuber. Förvara i burk med lock.