Luqaz tävlar i ”Årets kock”

Magnus Östberg

Luqaz Ottosson från Eksjö har tagit plats bland de stora namnen i det gastronomiska Sverige och är i final i Årets kock för andra gången. Hur han hamnade där går via en cykelresa med mattema genom Sverige, matlagning på smält glas och restaurangskolan Ultra – bland mycket annat.

När du läser detta är finalen i ”Årets kock” redan avgjord. Om Luqaz Ottosson från Eksjö står högst upp med pokalen i näven vet vi inte. Men oavsett resultatet i tävlingen vet vi att 34–åringen från Havik utanför Hult har tagit sig till toppen av matsverige. Det här är berättelsen om hur han hamnade där – och på Gotland!
”Årets kock” är kort och gott tävlingen där Sveriges bästa professionella kockar gör upp om den prestigefyllda titeln varje år. Bland tidigare vinnare finns välkända namn som Markus Aujalay och Tommy Myllymäki för att nämna några. Luqaz Ottosson är i år i final i den anrika tävlingen för andra gången – men har tidigare tagit sig till semifinal fyra gånger.
– Årets kock är egentligen mer än bara en tävling. Det är ett sätt att föra gastronomin framåt i Sverige. Att utveckla matlagningskonsten helt enkelt, berättar Luqaz på telefon från Gotland där han bor sedan tio år tillbaka.
Insikten om att man kan jobba med mat väcktes till liv hos Luqaz när han som tolvåring gjorde praktik på restaurangskolan Ultra på iTolv-området.
– Jag fick nog en ganska romantisk bild av vad det innebar att gå på restaurangskola, och när det var dags för gymnasiet gick jag på Ultra. Så det är i Eksjö jag lagt grunden för min matlagning, berättar Luqaz.

Luqaz Ottosson, foto: Samuel Unéus

Luqaz Ottosson, foto: Samuel Unéus


Yrkeslivet som kock tog fart i Stockholm på diverse restauranger. Men för ungefär tio år sedan var karriären på väg att ta slut.
– Jag hade tänkt sluta inom restaurangbranschen men fick erbjudande av en kompis som flyttat till Gotland att jobba en säsong på 50 kvadrat. Det är nu tio år sedan och jag bor kvar, stormtrivs och älskar matlagning mer än någonsin, berättar Luqaz.
Framförallt verkar det vara säsongsvariationerna på ön som tilltalar Luqaz – efter en sommar med högtryck blir det en lugnare höst och vinter.
– Plus att jag fick uppleva Gotland som matö – med alla sina små gårdsbutiker, lokala producenter och småentreprenörer. Det gjorde att jag blev kvar på ön, berättar han.
Efter sommaren på 50 kvadrat var Luqaz med och startade Lilla Bjers – en restaurang på en gård som odlar ekologiska grönsaker.
– Jag jobbade där i fyra år och vi var helt självförsörjande på grönsaker och köpte kött från närliggande gårdar. Det var otroligt utvecklande men jag kände att det var dags att göra något eget, berättar Luqaz som hittade en lokal i Visby och var på gång att börja med inköpen.
– Men energin fanns inte riktigt där. Jag hittade inte glöden och inspirationen. Så jag bestämde mig för att göra något annat.
”Något annat” blev en 340 mil lång cykeltur från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.
– Tanken var att träffa människor som på olika sätt jobbade med mat. Jag åkte runt till gårdar, svampodlingar, folk som jobbade med honung och mycket annat. Jag bodde i en hängmatta i skogen och gjorde en pop–up–middag på varje ställe med råvaror som fanns på gården. Vi pratar ofta om våra stjärnkockar men vi glömmer ofta våra stjärnbönder. Idag tar vi mat för givet – det finns alltid kött, ägg och mjölk i affären. Men bakom maten finns människor som sliter för att producera den. Jag orkar inte alltid tycka att det är roligt att laga mat. Jag ville se hur de hittade inspiration för att orka, berättar Luqaz.
Resan verkar ha gjort susen. För väl tillbaka på Gotland fortsatte Luqaz sin cykling och fick tips om en nyöppnad glashytta.
– Som smålänning måste man ju kolla in det, tänkte jag.
Där hittade han Jennie Olofsson – konstnär och glasblåsare med ett genuint intresse för mat.
– Det slutade med att vi lagade mat tillsammans – på smält glas som är över 1100 grader varmt. Det startade något och resultatet blev att jag öppnade restaurang ROT i glashyttan. Det är en liten restaurang med 14 platser som skapar en intim känsla och blir en matupplevelse som är både god för smaklökarna och visuellt vacker, berättar Luqaz.
– Vi har ett utekök så vi lagar mycket mat med eld och rök. Precis som namnet på restaurangen antyder vill jag gå tillbaka till rötterna när det gäller matlagning, säger Luqaz.
Det händer också att Luqaz dyker upp i närheten av sina rötter här hemma i Eksjö. Under åren har han gjort ett flertal gästspel – bland annat på Norrby ängar.
– Jag saknar Eksjö och Småland. Det finns ju en fantastisk matkultur med husmanskost som är vida känd över världen. Bland annat tack vare Astrid Lindgren. Just husmanskost är något jag tycker att vi borde ta tillvara mer på, säger Luqaz.

I Årets kock blir det dock inte fokus på husmanskost. Tävlingen är uppdelad i flera olika moment och pågår i över åtta timmar. Kockarna ska bland annat tillaga kanin, kronärtskocka och ta sig an utmaningen ”gammalt bröd”.
– Just nu håller jag restaurangen stängd bara för att få träna och slipa detaljer. Det blir ju lite som en idrottstävling där man tränar teknik för att bli bättre. Men det är många duktiga med i år så jag får fokusera på min egen insats, säger Luqaz.