På racercykel in i nytt hemland

Carina Engqvist

Foto: Lina Bäckman

Lokal cykelhandlare anställer proffscyklist från Afrika, trots att han är oduglig i verkstaden. De blir bästa vänner och cyklisten utvecklas till supermekaniker. Tillsammans startar de ett elitcykelteam, som handlar lika mycket om integration som om resultat.

Låter det som en feelgoodfilm med Kevin Costner? Den här historien utspelar sig på Cykelsmedjan i Eksjö och huvudrollsinnehavarna heter Conny Andersson och Esayas Tekie Abraha. Cyklisterna är tio eritreanska flyktingar som nu börjar skörda framgångar. Tack vare teamets krav lär de sig både språket och de svenska livskoderna. Flera av dem har fått jobb. Och alltihop började med en missad buss.

Spontan jobbansökan

I sitt hemland var Esayas en känd idrottsman och mångas idol, innan han för tre år sedan flydde till Sverige tillsammans med sin fru. Paret bodde i Aneby och när de efter ett besök på Höglandssjukhuset missade bussen hem, tog de en promenad längs Norra Storgatan. Utanför Cykelsmedjan hängde en flagga från ett välbekant cykelmärke och proffscyklisten bestämde sig spontant för att gå in och söka jobb. Conny hade varken behov eller ekonomi för fler anställda, så när han till slut förstod frågan tackade han vänligt men bestämt nej. Bara ett par dagar senare lät han sig dock övertalas av en ovanligt engagerad handläggare från arbetsförmedlingen.

– Hon pratade sig varm om Esayas förträfflighet inom cykelbranschen. Jag lovade att ta emot honom en vecka och upptäckte att han var en katastrof i butiken och en av de sämsta vi någonsin haft i verkstaden, ler Conny.

Esayas skrattar och nickar bekräftande. Det var precis så
det var. Men nästan direkt fann de varandra och upptäckte att de tänkte väldigt lika.

– Vi hade roligt ihop och jag hade länge känt att jag behövde en mekkompis. När det visade sig att Esayas var en fena på ett italienskt växelmärke insåg jag att vi nog skulle kunna lära upp honom. Ibland fattar man lyckligtvis beslut som baseras enbart på känsla, säger Conny.

Inga alternativ

I dag talar Conny om livet före, och livet efter Esayas inträde familjen Anderssons liv.

– Han var det första tydliga exemplet på vilken effekt våra förhållandevis små insatser kan få för en nyanländ. Jag var nog en typisk svensk tidigare, jag trodde att jag var en öppen person men hade egentligen väldigt svårt för förändringar, säger Conny, som upplever att han i dag är öppen på riktigt för nya människor och deras kulturer.

– När flyktingarna väl är här har vi inga alternativ, som jag ser det. Då måste vi göra allt vi kan för att få en integration som fungerar. Annars kommer vi att få jättestora problem.

Cykeln självklar

Mellan Eritrea och Sverige finns inga stora kulturkrockar. Eritreanerna är ett ärligt folk som håller vad de lovar. Det är det där med klockan och tiden, att ta tag i saker och att tänka ett steg längre som kan orsaka visst huvudbry. När det gäller cykling är den största skillnaden att alla – verkligen alla – cyklar i Eritrea.

– Att cykla till jobbet, skolan och vart man än ska är lika självklart som att äta frukost, säger Esayas, som har ett etablerat nätverk bland sina landsmän. I princip alla eritreaner som kommit till Sverige vill ha en cykel. Ingen av dem har pengar. Conny däremot hade ett antal racercyklar i lager, som han bestämde sig för att sälja billigt.

– Som företagare funderar man ständigt på hur man ska satsa på marknadsföring. Det här blev mitt sätt att göra något utanför ramen, säger Conny, som tillsammans med Esayas inför förra sommaren kläckte idén om ett eget team. En elitsatsning med fokus på att också komma in i det svenska samhället. Esayas kände en cykelcoach i Västerås och duktiga cyklister bosatta i Borås, Uppsala och Östersund.

SFI och jobb

Kravet för att få vara med i teamet är att man på egen hand är beredd att träna minst 20 timmar i veckan. Man måste också läsa SFI och visa att man gör språkliga framsteg samt anstränga sig för att hitta jobb eller utbildning.

– De måste vara beredda att satsa på riktigt. I gengäld ger vi allt vi kan tillbaka: en snygg märkescykel, fina träningskläder och en plattform där de kan synas. När åtta mörkhyade cyklister med enhetliga kläder och röda cyklar rullar in på tävlingsområdet så märks det, konstaterar Conny.

Han är, än så länge, den enda sponsorn i nystartade Cykelsmedjan Cykelklubb. En annan viktig person är cykelimportören Kristian Lunn, Österbymo, som ställer upp med generösa villkor och personligt engagemang. I övrigt är avgifter från stödmedlemmar den enda inkomsten.

Föreläsningar för nyanlända

Nu tränar teamet inför SM och ser fram emot säsongens tävlingar. Hittills har fyra av cyklisterna fått jobb och en har, tack vare sina resultat, kommit in på cykelgymnasium.

– Teamet är en elitsatsning och cyklisterna är riktiga tävlingsmänniskor. För mig är drivkraften att vi ska ha roligt och att skapa förutsättningar för ett bra liv i det nya hemlandet. Förhoppningen är att vi i samband med tävlingar runt om i Sverige ska kunna bjuda in till föreläsningar där killarna berättar om sin egen resa och inspirerar andra att göra aktiva val. Långsiktigt är drömmen att bli Continental team och att resa världen runt och tävla, avslutar Conny.

Vill du bli stödmedlem i Cykelsmedjan Cykelklubb?
Kontakta Cykelsmedjan!