Spendera inte festen i köket

Magnus Östberg

Våren är högtidernas årstid. Inte nog med att det är studentdags – bröllop, dop och övrigt firande duggar tätt så snart solens strålar bryter igenom molnen och grönskans knoppar brister. Men mitt i allt firande finns ofta ett hårt arbete.
Vi tänker naturligtvis på alla pappor och mammor som sliter hårt i köket med allt från planering till matlagning.
Därför slår vi ett slag för att anlita en cateringfirma. Eller varför inte lägga hela firandet på ett hotell?

Alla som någon gång anordnat en större fest i form av ett bröllop, dop eller student vet hur mycket arbete det krävs om man ska göra allt själv. Förutom att maten ska lagas ligger ofta mycket tankemöda kring planering av menyer, praktiskt fixande med stolar, bord, tält och… puh. Man blir trött bara av att tänka på det. Men det finns gott om företag som bjuder på lösningar för att slippa arbetet. Och det behöver inte nödvändigtvis bli dyrare.
– Räknar du med tiden du lägger ner både före, efter och under festen skulle jag säga att det till och med kan bli billigare att köpa både mat och lokal att vara på. Då kan man kosta på sig att verkligen uppleva och njuta av festen och låta oss ta hand om disk och städning efteråt, säger Johan Lindfors på Eksjö stadshotell.

Om du själv har lokal eller vill ha festligheterna på hemmaplan finns ju även möjligheter att hyra allt från en gaffel till partytält, stolar och allt däremellan. Både Putte Kock och Vaxblekaregården har utrustning för riktigt stora sällskap.
– Många som kommer till oss vill ha hjälp med helheten – alltså både mat, porslin, stolar med mera. Men vi skräddarsyr paket efter dina behov och din budget. Det brukar bli bäst för alla, säger Patrik Johansson på Putte Kock.
– Vänder du dig till en firma får du ju också professionell rådgivning kring alla delar. Det är lätt att glömma viktiga detaljer som ljus och servetter eller annat. Vi som jobbar i branschen har koll på detaljerna, säger Marcus Johansson som driver Vaxblekaregården.

En vanligt föreställning är att maten är det som går att spara in mest pengar på, men så verkar inte vara fallet.
– Nej, vi har oftast bättre inköpspriser och räknar du med din arbetstid blir det definitivt inte billigare, säger Patrik Johansson.
– Ska du laga mat för fler än tio personer brukar ett privatkök bli alldeles för litet. Då är det enklare att laga mat i ett professionellt kök, tillägger Marcus Johansson.

Har du långväga gäster är ju övernattningen ytterligare ett dilemma som måste lösas. Lägger du hela festen på hotell ingår ju krypavstånd till rummet!
– Det blir allt vanligare att man lägger festgästerna på hotellet i samband med festen. Det innebär ju ett bekymmer mindre och då är ju till och med frukosten fixad, säger Johan Lindfors.

Eksjö stadshotell

Oavsett om du ska ha en fest för 10 eller 150 personer kan du vända dig till Eksjö stadshotell. Vi arrangerar ca 20-30 privata tillställningar per år. Vi skräddarsyr mat och lokal efter dina behov och önskemål och använder bara naturliga råvaror och äkta smör i vår mat. När du har firat färdigt är det bara att gå hem och lämna disk och städning åt oss. Dessutom finns ju alla möjligheter att kombinera fest och boende åt dina gäster.
– Johan Lindfors, Eksjö stadshotell

Vaxblekaregårdens hotell & konferens

Vi erbjuder catering i form av mat för både stora och små sällskap. Vi hyr även ut partytält, stolar, bord och porslin och kan även erbjuda ljud och ljus till festligheterna. Vi har vårt lager i ”Blå hallen” i Eksjö så att du kan titta på våra produkter innan du köper något.
– Marcus Johansson, Vaxblekaregården

Putte Kock

På vår hemsida har vi ett flertal exempelmenyer som du kan utgå från, men självklart skräddarsyr vi lösningar efter det du önskar. Välj om du till exempel vill kunna grilla själv, men få allt annat färdiglevererat. Vi har porslin, dukar, tält och servis att hyra ut och arrangerar bröllop och fester upp till 300 personer.
– Patrik Johansson, Putte Kock

Smålandskalaset

Hos oss kan du få allt från smörgåstårta till trerätters. Vi levererar väldigt mycket buffeér som passar bra för de flesta tillfällen – och som gör att alla hittar något gott att äta. För oss är det viktigt med svenskt kött. Vi använder kött från närområdet så långt det går och har även porslin att hyra ut.
– Britt-Marie Karlsson, Smålandskalaset

Hotel Ullinge

Vi kan hjälpa till med allt från första planering tills dess att du lämnar festen och åker hem. Ett bröllop kan ju ha lång tid från planeringsstadiet till själva festen. Vi erbjuder ofta mat efter säsong och har närproducerat så långt det går. Vi arrangerar cirka 15 bröllop per år och skräddarsyr efter dina behov och önskemål. Vi kan ta emot sällskap från 2-120 personer och erbjuder ett naturskönt läge med vidsträckt utsikt över Södra Vixen.
– Stefan Davidsson, Hotel Ullinge