Allmänt

Stadsvandring i gamla stan

Krusagården är en av Eksjös äldsta gårdar och ingår såklart i Elisabeths stadsvandringar. Ett naturligt stopp är kungaeken som planterades av kung Gustav VI Adolf 1954.
En vandring genom gamla stan i Eksjö är som en resa genom seklerna. Här möts det gamla och det nya. Med en guidad stadsvandring under ledning av Elisabeth Hammarlund Lorenzsonn får du uppleva Eksjös historia på nära håll.

Elisabeth Hammarlund Lorenzssonn har tillbringat större delen av sitt vuxna liv utomlands. I över 36 år har hon bott i bland annat Australien, Israel och Sydkorea. Men sedan ett par år tillbaka är hon rotad i den småländska myllan.
– Eftersom jag har stora delar av släkten här på min mammas sida så har Eksjö alltid varit min sommarstad. Men nu har det blivit min hemstad, säger Elisabeth.

Elisabeth är utbildad lärare men hoppade på en guideutbildning i Stockholm 2002. Efter det jobbade hon också som guide i huvudstaden under en tid.
– Ju äldre man blir desto mer intresserad blir man av historia, tycker jag. Morfar berättade historier om hur det var när han körde in med häst och vagn till Eksjö för att sälja styckat kött och hemkärnat smör på torget. Sådant är spännande att föreställa sig, berättar Elisabeth.

Under sommarhalvåret är de guidade stadsvandringarna på fasta tider (dagar och tider hittar du på visiteksjo.se), men du kan också boka grupper via turistbyrån. Under vandringen får du uppleva Eksjös historia från 1300-talet och framåt.
– Vi rör oss alltid så att vi får med ett besök på de mest berömda innergårdarna som Fornminnesgården och Krusagården, berättar Elisabeth.

Hur lång tid en guidad stadsvandring tar beror på flera faktorer; hur stor gruppen är och hur gamla deltagarna är.
– Och naturligtvis hur många frågor deltagarna har. Men vanligtvis tar det ungefär en timme, säger Elisabeth.

Frågorna som dyker upp i samband med vandringarna är väldigt olika, menar Elisabeth. Men en vanlig reaktion är att besökare är förvånade över att folk faktiskt bor och lever i de gamla husen.
– Eksjös historia är intressant och just att staden är bebodd är ju en av anledningarna till att vi fått utmärkelsen Europa Nostra. För dig som vill veta mer om Eksjös historia kan jag rekommendera ett besök på Eksjö museum och Aschanska gården, säger Elisabeth.

Just Aschanska gården är extra intressant eftersom det är ett helt bevarat borgarhem från förra sekelskiftet.
– Signe och Hedda Aschan var de två sista familjemedlemmarna som bodde i huset. Signe var historieintresserad och dokumenterade både hushållet och Eksjös historia på ett sätt som är fantastiskt att uppleva på plats. Hon var även med i bildandet av Hembygdsföreningen, berättar Elisabeth.

– Det finns också en ”lillträdgård” innanför innergården på Aschanska gården som är öppen för allmänheten. Den är det alldeles för få som känner till. Jag har tagit med många Eksjöbor dit som blivit förvånade och aldrig sett den tidigare, avslutar hon.

3 platser du inte får missa i gamla stan

Aschanska gården
Välbevarat borgarhem från förra sekelskiftet. På stadsvandringen görs ett stopp på innergården. Men boka in ett besök inne i huset också – det är väl värt din tid.

Fornminnesgården
En typisk hantverkargård med anor från 1600-talet. Här fanns tidigare kopparslagare och delar av byggnaden är idag museum. Gården ligger mitt emot turistbyrån.

Johan Björn Badskärares gård
En pittoresk och tidstypisk innergård som ligger längs Arendt Byggmästares gata. Gården är kullerstensbelagd och husen är påbyggda med extra våningar i etapper.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Allmänt, Nöje & evenemang"

Sommarens vaktparader i Eksjö Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö Vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två …

Mitt i sommaren presenterar Jönköping Airport en spännande…vinternyhet! Från och med vintern 2019 kommer du att kunna resa till Spaniens största skidområde, Baqueira-Beret i Pyrenéerna, direkt från Jönköping. Anläggningen består av tre sammanbyggda s …

Under sommaren arrangerar Eksjö museum visningar på Aschanska gården – varje dagkl. 13.00 på svenska och 16.00 på engelska, berättar Lisa Ugarph från Eksjö museum. Idag är Aschanska gården ett välbesökt turistmål som varje år lockar tusentals besökare …

Tidningarnas krisrubriker om en vikande bostadsmarknad verkar inte gälla i Eksjö. – Priserna håller sig stabila, säger Roger Karlsson på Fastighetsbyrån. Det byggs som aldrig förr i Eksjö. Eksjöbostäders nya lägenhetsområde Lunden är snart helt klart f …

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vetja! …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …