Allmänt

Stadsvandring i gamla stan

Krusagården är en av Eksjös äldsta gårdar och ingår såklart i Elisabeths stadsvandringar. Ett naturligt stopp är kungaeken som planterades av kung Gustav VI Adolf 1954.
En vandring genom gamla stan i Eksjö är som en resa genom seklerna. Här möts det gamla och det nya. Med en guidad stadsvandring under ledning av Elisabeth Hammarlund Lorenzsonn får du uppleva Eksjös historia på nära håll.

Elisabeth Hammarlund Lorenzssonn har tillbringat större delen av sitt vuxna liv utomlands. I över 36 år har hon bott i bland annat Australien, Israel och Sydkorea. Men sedan ett par år tillbaka är hon rotad i den småländska myllan.
– Eftersom jag har stora delar av släkten här på min mammas sida så har Eksjö alltid varit min sommarstad. Men nu har det blivit min hemstad, säger Elisabeth.

Elisabeth är utbildad lärare men hoppade på en guideutbildning i Stockholm 2002. Efter det jobbade hon också som guide i huvudstaden under en tid.
– Ju äldre man blir desto mer intresserad blir man av historia, tycker jag. Morfar berättade historier om hur det var när han körde in med häst och vagn till Eksjö för att sälja styckat kött och hemkärnat smör på torget. Sådant är spännande att föreställa sig, berättar Elisabeth.

Under sommarhalvåret är de guidade stadsvandringarna på fasta tider (dagar och tider hittar du på visiteksjo.se), men du kan också boka grupper via turistbyrån. Under vandringen får du uppleva Eksjös historia från 1300-talet och framåt.
– Vi rör oss alltid så att vi får med ett besök på de mest berömda innergårdarna som Fornminnesgården och Krusagården, berättar Elisabeth.

Hur lång tid en guidad stadsvandring tar beror på flera faktorer; hur stor gruppen är och hur gamla deltagarna är.
– Och naturligtvis hur många frågor deltagarna har. Men vanligtvis tar det ungefär en timme, säger Elisabeth.

Frågorna som dyker upp i samband med vandringarna är väldigt olika, menar Elisabeth. Men en vanlig reaktion är att besökare är förvånade över att folk faktiskt bor och lever i de gamla husen.
– Eksjös historia är intressant och just att staden är bebodd är ju en av anledningarna till att vi fått utmärkelsen Europa Nostra. För dig som vill veta mer om Eksjös historia kan jag rekommendera ett besök på Eksjö museum och Aschanska gården, säger Elisabeth.

Just Aschanska gården är extra intressant eftersom det är ett helt bevarat borgarhem från förra sekelskiftet.
– Signe och Hedda Aschan var de två sista familjemedlemmarna som bodde i huset. Signe var historieintresserad och dokumenterade både hushållet och Eksjös historia på ett sätt som är fantastiskt att uppleva på plats. Hon var även med i bildandet av Hembygdsföreningen, berättar Elisabeth.

– Det finns också en ”lillträdgård” innanför innergården på Aschanska gården som är öppen för allmänheten. Den är det alldeles för få som känner till. Jag har tagit med många Eksjöbor dit som blivit förvånade och aldrig sett den tidigare, avslutar hon.

3 platser du inte får missa i gamla stan

Aschanska gården
Välbevarat borgarhem från förra sekelskiftet. På stadsvandringen görs ett stopp på innergården. Men boka in ett besök inne i huset också – det är väl värt din tid.

Fornminnesgården
En typisk hantverkargård med anor från 1600-talet. Här fanns tidigare kopparslagare och delar av byggnaden är idag museum. Gården ligger mitt emot turistbyrån.

Johan Björn Badskärares gård
En pittoresk och tidstypisk innergård som ligger längs Arendt Byggmästares gata. Gården är kullerstensbelagd och husen är påbyggda med extra våningar i etapper.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Allmänt, Nöje & evenemang"

Det är mindre än två månader till jul och det är hög tid att boka julbord för firman, vännerna och släkten. Vad lockar dig? Mängder av sill, party eller klassisk julmat i fin miljö? I Eksjö finns något för alla smaklökar, humör och tillfällen. Vi gjord …

En musikal som handlar om diskriminerade som kämpar för att få sina drömmar förverkligade! En musikal om segregation och revansch. Det låter aktuellt men musikalen Hairspray skrevs redan 1988 och utspelar sig i 1960-talets USA. – Men trots det allvarli …

Visionärer. Kommundirektör Tord Du Rietz och kommunfullmäktiges ordförande Anders Gustafsson vill ha in synpunkter, tankar och idéer till Eksjö kommuns nya vision. Visionsarbete. Eksjö kommun har idag en vision som sträcker sig fram till 2020. Men nu ä …

Jubileum. 1997 tog Lasse och Birgitta över ICA Mathörnan i Mariannelund efter att den hade stått tom under en period. – Vi drev Hulthallen i Hult tidigare, men tog chansen att öppna i Mariannelund när tillfället uppstod, berättar de. Utvecklingen har g …

I förra numret av Eksjö & co skrev vi om fem olika bostadsrättsprojekt som är på gång i Eksjö. Behovet verkar vara stort och två av områdena har redan hundratals intressenter när de nu går igång med försäljning.

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …