Elisabeth Hammarlund Lorenzssonn har tillbringat större delen av sitt vuxna liv utomlands. I över 36 år har hon bott i bland annat Australien, Israel och Sydkorea. Men sedan ett par år tillbaka är hon rotad i den småländska myllan.
– Eftersom jag har stora delar av släkten här på min mammas sida så har Eksjö alltid varit min sommarstad. Men nu har det blivit min hemstad, säger Elisabeth.
Elisabeth är utbildad lärare men hoppade på en guideutbildning i Stockholm 2002. Efter det jobbade hon också som guide i huvudstaden under en tid.
– Ju äldre man blir desto mer intresserad blir man av historia, tycker jag. Morfar berättade historier om hur det var när han körde in med häst och vagn till Eksjö för att sälja styckat kött och hemkärnat smör på torget. Sådant är spännande att föreställa sig, berättar Elisabeth.
Under sommarhalvåret är de guidade stadsvandringarna på fasta tider (dagar och tider hittar du på visiteksjo.se), men du kan också boka grupper via turistbyrån. Under vandringen får du uppleva Eksjös historia från 1300-talet och framåt.
– Vi rör oss alltid så att vi får med ett besök på de mest berömda innergårdarna som Fornminnesgården och Krusagården, berättar Elisabeth.
Hur lång tid en guidad stadsvandring tar beror på flera faktorer; hur stor gruppen är och hur gamla deltagarna är.
– Och naturligtvis hur många frågor deltagarna har. Men vanligtvis tar det ungefär en timme, säger Elisabeth.
Frågorna som dyker upp i samband med vandringarna är väldigt olika, menar Elisabeth. Men en vanlig reaktion är att besökare är förvånade över att folk faktiskt bor och lever i de gamla husen.
– Eksjös historia är intressant och just att staden är bebodd är ju en av anledningarna till att vi fått utmärkelsen Europa Nostra. För dig som vill veta mer om Eksjös historia kan jag rekommendera ett besök på Eksjö museum och Aschanska gården, säger Elisabeth.
Just Aschanska gården är extra intressant eftersom det är ett helt bevarat borgarhem från förra sekelskiftet.
– Signe och Hedda Aschan var de två sista familjemedlemmarna som bodde i huset. Signe var historieintresserad och dokumenterade både hushållet och Eksjös historia på ett sätt som är fantastiskt att uppleva på plats. Hon var även med i bildandet av Hembygdsföreningen, berättar Elisabeth.
– Det finns också en ”lillträdgård” innanför innergården på Aschanska gården som är öppen för allmänheten. Den är det alldeles för få som känner till. Jag har tagit med många Eksjöbor dit som blivit förvånade och aldrig sett den tidigare, avslutar hon.
3 platser du inte får missa i gamla stan
Aschanska gården
Välbevarat borgarhem från förra sekelskiftet. På stadsvandringen görs ett stopp på innergården. Men boka in ett besök inne i huset också – det är väl värt din tid.
Fornminnesgården
En typisk hantverkargård med anor från 1600-talet. Här fanns tidigare kopparslagare och delar av byggnaden är idag museum. Gården ligger mitt emot turistbyrån.
Johan Björn Badskärares gård
En pittoresk och tidstypisk innergård som ligger längs Arendt Byggmästares gata. Gården är kullerstensbelagd och husen är påbyggda med extra våningar i etapper.