Alla helgons dag

Kristoffer Karlsson

allahelgon

Har du någon gång vandrat genom en kyrkogård efter mörkrets inbrott på Alla helgons dag? Hundratals ljus och gravlyktor sprider ett varmt sken som bidrar till en mycket speciell och fridfull upplevelse. Men vad är det egentligen vi uppmärksammar?

Alla helgons dag är ursprungligen en kristen högtid som firas till minnet av helgonförklarade personer.

– Idag har firandet för de flesta övergått till att vara en dag då vi minns och tänker lite extra på de nära och kära som inte längre finns ibland oss. Vi besöker kyrkogården, dekorerar graven och tänder ett ljus, säger Malin Oscarson på Eksjö begravningsbyrå.

– Det har blivit allt vanligare att man dekorerar graven lite extra inför Alla helgons dag, berättar Pelle Nelsén på Blomsterboden i Eksjö. Det har också inneburit att utbudet av dekorationer har blivit större, fortsätter han.

Tidigare var gravdekorationerna väldigt traditionella, och visst lever gransriskransarna kvar. Men hjärtan, änglar och andra typer av mer moderna dekorationer blir allt vanligare berättar Pelle.

– Idag ser vi även en hel del nytänkande. Många kommer in till oss och vill ha en personlig dekoration, och det tycker vi är trevligt.

Alla helgons dag blir för många ett helg då vi stannar upp en smula. Vi blir påminda om livets skörhet och att vi inte kommer att vandra omkring på jorden för alltid. En tid för eftertanke helt enkelt och ett välbehövligt stopp i den hetsiga vardagen.

I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44).