Hem & fritid

Allt börjar med ett bra lås

Larm och bra kvalitet på dörrar och fönster är en självklarhet. Men hur har du det med låsen egentligen?
– Bra lås som gör det svårt för tjuven att komma in – och ut – är en viktig del för ett säkrare hem, berättar Staffan Björkman, ansvarig för låsverkstaden på Optimera i Eksjö.

På Optimera jobbar fyra auktoriserade låssmeder varav två av dem till och med har ”Mästarbrev” i yrket. Lås är en bransch som utvecklats radikalt under de senaste åren. Framförallt med digital teknik.
– Yale är ett koncept från Assa där du har kodlås istället för nyckel. Från början trodde vi att det främst skulle köpas av yngre personer men det blev nästan tvärtom. Många äldre upplever det som väldigt smidigt att slippa nycklar, berättar Staffan.

Idag är det rigorös säkerhet kring tillverkning av nya lås och nycklar. Allt ska dokumenteras och kunna spåras.
– Det innebär också att vi har hög säkerhet i våra lokaler för att kunna garantera att våra kunders lås och nycklar är i säkra händer. Idag finns till exempel kopieringsskydd som tillval till alla nycklar vilket innebär att du säkert kan låna ut din nyckel utan att vara rädd för att den kopieras, berättar Staffan.

Men det är inte bara digital teknik som gjort intrång i låsbranschen. Även elektroniska lås är något som kommer alltmer.
– Det gör att du kan programmera varje nyckel till ett specifikt lås. Tappar du bort en kan du tala om för låset att den nyckeln inte gäller längre – utan att behöva byta hela låssystemet. Det är en riktig fördel jämfört med tidigare, säger Staffan.

Staffans 3 bästa låstips

Handla säkert

Se till att du handlar av en leverantör som är medlem i Sveriges Lås & Säkerhetsleverantörers Riksförbund. Då har du garanti på både utförande och produkter.

Säkerhetsbesikta

Beställ en säkerhetsbesiktning om du är osäker på vad du behöver för låssystem till ditt hus. Då får du råd och förslag på en lösning skräddarsydd efter dina behov.

Var vaksam!

Se upp för skojare. I storstäderna är det vanligt med ”fejkade” låssmeder som lurar dig på både pengar och tid. Handla av en seriös aktör från början.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hem & fritid"

Ulrika Bengtsson har ett brinnande intresse för prylar och inredning – och hennes hem är en härlig blandning av gammalt och nytt. Hemma hos Ulrika i den renoverade, stora gamla Rektorsgården går det inte att ta miste på att inredning är ett stort intre …

Köket är husets hjärta, sägs det. Här tillbringar vi mycket tid för att laga mat, umgås eller prata. Även för kök finns gott om trender – både när det gäller material och färg. – Under en period skulle allt vara vitt, vitt och vitt. Idag är det mer var …

Den 1 december lanserar Edgar Security ett helt nytt koncept som släpps under eget varumärke. – Med vårt koncept blir det möjligt att koppla ihop tusentals olika produkter och tjänster som idag finns inom området säkerhet och smarta hem, berättar Marku …

Tidningarnas krisrubriker om en vikande bostadsmarknad verkar inte gälla i Eksjö. – Priserna håller sig stabila, säger Roger Karlsson på Fastighetsbyrån. Det byggs som aldrig förr i Eksjö. Eksjöbostäders nya lägenhetsområde Lunden är snart helt klart f …

1. Markis från Höglandets markis. 2. Hatt från Väsk- och skoshopen. 3. Mugg med lock och sugrör från Blomsterlandet Bringners. 4. Lakrits med smak av jordgubbar och rosépeppar från Chocolaterie. 5. Solskyddsprodukter från Lotus hud och fot. 6. Klocka d …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …