Allt börjar med ett bra lås

Redaktionen

Larm och bra kvalitet på dörrar och fönster är en självklarhet. Men hur har du det med låsen egentligen?
– Bra lås som gör det svårt för tjuven att komma in – och ut – är en viktig del för ett säkrare hem, berättar Staffan Björkman, ansvarig för låsverkstaden på Optimera i Eksjö.

På Optimera jobbar fyra auktoriserade låssmeder varav två av dem till och med har ”Mästarbrev” i yrket. Lås är en bransch som utvecklats radikalt under de senaste åren. Framförallt med digital teknik.
– Yale är ett koncept från Assa där du har kodlås istället för nyckel. Från början trodde vi att det främst skulle köpas av yngre personer men det blev nästan tvärtom. Många äldre upplever det som väldigt smidigt att slippa nycklar, berättar Staffan.

Idag är det rigorös säkerhet kring tillverkning av nya lås och nycklar. Allt ska dokumenteras och kunna spåras.
– Det innebär också att vi har hög säkerhet i våra lokaler för att kunna garantera att våra kunders lås och nycklar är i säkra händer. Idag finns till exempel kopieringsskydd som tillval till alla nycklar vilket innebär att du säkert kan låna ut din nyckel utan att vara rädd för att den kopieras, berättar Staffan.

Men det är inte bara digital teknik som gjort intrång i låsbranschen. Även elektroniska lås är något som kommer alltmer.
– Det gör att du kan programmera varje nyckel till ett specifikt lås. Tappar du bort en kan du tala om för låset att den nyckeln inte gäller längre – utan att behöva byta hela låssystemet. Det är en riktig fördel jämfört med tidigare, säger Staffan.

Staffans 3 bästa låstips

Handla säkert

Se till att du handlar av en leverantör som är medlem i Sveriges Lås & Säkerhetsleverantörers Riksförbund. Då har du garanti på både utförande och produkter.

Säkerhetsbesikta

Beställ en säkerhetsbesiktning om du är osäker på vad du behöver för låssystem till ditt hus. Då får du råd och förslag på en lösning skräddarsydd efter dina behov.

Var vaksam!

Se upp för skojare. I storstäderna är det vanligt med ”fejkade” låssmeder som lurar dig på både pengar och tid. Handla av en seriös aktör från början.