Allt fler vaccineras i Eksjö

Kristoffer Karlsson

Just nu pågår vaccineringen av Eksjös befolkning i snabb takt.

– Vi ger just nu ungefär 1000 doser i veckan berättar Susanne Bergander, som är distriktssköterska på Vårdcentralerna Bra Liv Eksjö.

I Motorcentrums tidigare lokaler på Tuvängsgatan har Region Jönköpings Län i samarbete med Eksjö kommun byggt upp ett vaccinationscenter.

– Lokalerna passar väldigt bra för ändamålet. Här finns stora ytor som gör att det blir lätt att hålla avstånd och vi kan ha ett bra flöde. Dessutom är det lätt att hitta och det finns bra möjligheter till parkering, berättar Andreas Svensson som leder kommunens personal på vaccinationscentret.

Hur går det till?

När du kommer till vaccinationscentrum blir du mottagen i dörren och visad till rätt plats beroende om du ska ta dos 1 eller dos 2. Ibland kan du få stå en stund i kö, för tillfället beroende på belastningen.

– Vi vaccinerar ungefär 60 personer i timmen, så man behöver inte vänta någon längre stund, förklarar Susanne Bergander. Och skulle vi få tillgång till mer vaccin så har vi kapacitet att skruva upp takten ytterligare, fortsätter hon.

I vaccinationsbåsen finns sjuksköterskor som ger dig vaccinet och när det blir din tur visas du till ett ledigt bås.

– Vi brukar ha fem vaccinatörer på plats. Ofta är det pensionerade sjuksköterskor som har stor vana av att ge sprutor, berättar Susanne Bergander.

När du har fått din spruta får du sitta ner i ett väntrum i 15 minuter och sedan är det klart!

– Vi har sett väldigt få biverkningar, men vi vill att man stannar en stund hos oss så vi kan ha koll på eventuella allergiska reaktioner, förklarar Susanne Bergander. Det är väldigt enkelt och smidigt och du får vägledning av personalen genom hela processen, fortsätter hon.

Tips till dig som ska vaccinera dig

Boka din tid via appen “Bra Liv Nära”
Tycker du det svårt med tekniken eller inte har en telefon där man kan ladda ner appar så går det också bra att ringa till vårdcentralen.

Kom inte för tidigt
Om alla kommer på utsatt tid så undviker vi köbildning, parkeringsplatserna räcker till alla och vaccinationerna kan genomföras på bästa sätt.

Klä dig så det blir smidigt
Sprutan tas i övre delen av armen, så ha gärna på dig en kortärmad tröja, så går vaccinationen snabbt och smidigt.

Boka inte om tiden för dos 2
När du får dos 1 så får du direkt en tid för att ta dos 2. Eftersom du ska ha den andra dosen efter ett bestämt antal dagar kommer din vaccindos att levereras just denna dag. Därför är det viktigt att du inte bokar om tiden.