Alvars cykelinsamling blev succé

Magnus Östberg

I somras cyklade 9-årige Alvar Landén 2 mil om dagen i fem dagar för att samla in pengar till Barncancerfonden. Alvar och hans mamma Mia Einarsson hoppades på att få ihop 1000 kr.
– Det verkar ha berört många eftersom vi fick in 125 611 kronor! Och Alvar blir nu en av huvudsponsorerna till Team Rynkeby, berättar Mia.

9-årige Alvar Landén är en av huvudsponsorerna till Team Rynkeby efter att ha samlat in över 120 000 kronor till Barncancerfonden.

För fyra år sedan gick Alvars kusin Märtha Lindholm bort i sviterna av cancer. När Alvar och hans familj fick besök av Pierre Mörck i somras väcktes en tanke hos Alvar.

– Pierre har samlat in pengar till Movember i flera år genom att göra olika saker. I somras cyklade han genom Sverige och samlade in 300 000 kronor. Han och Alvar satt och pratade och det var väl där han fick inspiration till sin egen cykelinsamling – till minnet av Märtha, berättar Alvars mamma Mia Einarsson.

Alvars upplägg var att cykla 2 mil om dagen i fem dagar och att nära och kära skulle swisha 20 kronor för hans insats. Mia publicerade ett inlägg på Facebook och plötsligt hade målet om 1000 kronor nåtts och passerats med råge!

– Det spred sig snabbt och inlägget började delas långt utanför bekantskapskretsen av både professionella cyklister och andra, berättar Mia.

Snart hörde också Aftonbladet av sig och Radio Jönköping och Smålands-Tidningen och Barncancerfonden. När ett par veckor hade gått kunde Alvar presentera ett hissnande belopp på över 120 000 kronor och Alvar var i princip rikskändis över en natt och syntes också i ett inslag på Barncancergalan.

– Det är ju roligt att det blev så stort, säger Alvar.

Men historien tar inte slut där. Med de insamlade pengarna har Alvar nu blivit en av huvudsponsorerna till Team Rynkeby.

– Alvars morbror, Oskar Lindholm, har tidigare cyklat med Team Rynkeby till Paris och deras syfte är ju också att samla in pengar till Barncancerfonden, så det känns ju extra kul att Alvar nu får vara med och sponsra sex olika Rynkeby-lag med de pengar han fått in, berättar Mia.

Alvar och hans mamma
Mia Einarsson.

Att som 9-åring cykla 2 mil om dagen är så klart en utmaning. Men under cyklingen fick Alvar stöd av både kompisar och Eksjö CK och flera av dem var med under några av dagarna för att peppa honom.

– Det var extra jobbigt den tredje dagen, men då var min kompis med och cyklade så då blev det bättre, berättar Alvar.

Som sponsor till Team Rynkeby kommer Alvar få besök av hela laget som lägger ett träningspass i Eksjö under våren. Då ska han också få en egen Team Rynkeby-tröja. Alvar verkar ta uppståndelsen med ro och hoppas att fler kan ta efter hans initiativ.

– Jag vill också tacka alla som swishat pengar och som hjälpt till att dela och så, avslutar Alvar.