Ändrade vanor kan bli ett hälsolyft

Redaktionen

ING_32193_66797God hälsa är inget som kommer av sig själv. Det krävs att du arbetar aktivt med dig själv och att du är medveten om vilka som är de största fällorna för din hälsa.

– Men det behöver absolut inte vara krångligt, säger Carina Adolfsson, hälsosjuksköterska i Mariannelund. Några små enkla förändringar kan göra stor skillnad, fortsätter hon.

– Ett av de allra viktigaste tipsen är att inte röka. Du kommer leva längre, och du kommer framför allt att må mycket bättre, säger Carina Adolfsson. Faktum är att även snusare kan göra stora hälsovinster genom att sluta, fortsätter hon och tipsar samtidigt om att det finns tobaksavvänjare på vårdcentralen som gärna hjälper till om du bestämmer dig för att sluta. Nästan alla vuxna svenskar dricker alkohol, och så länge du inte dricker för mycket är risken för skadliga effekter låg.

– Det är när du dricker för mycket som riskerna uppstår. Om du som man dricker mer än 14 glas per vecka så bör du nog ta en liten funderare – då befinner du dig nämligen i riskzonen. För kvinnor är motsvarande ”gräns” nio glas, berättar Carina.

Motion är en annan viktig del i ett hälsosamt liv. Listan på positiva hälsoeffekter som uppstår om du rör på dig regelbundet kan göras hur lång som helst. Lägre blodtryck, minskad risk för diabetes, minskad ångest och oro och bättre sömn är bara ett urval.

– Försök hitta motion i vardagen. Att cykla till jobbet istället för att ta bilen är en perfekt start, tipsar Carina Adolfsson.

Maten vi stoppar i oss påverkar också vår hälsa. Det är viktigt att få i sig frukt och grönsaker, medan du ska vara betydligt mer återhållsam med sötsaker och mättat fett.

– Vi bjuder in alla 40-, 50-, 60-, och 70-åringar – så håll utkik i brevlådan det år du fyller jämt! Vi tar lite prover och så sitter vi ner en stund och diskuterar levnadsvanor, berättar Carina.

För de flesta kommer det inte som någon nyhet att tobak och alkohol är onyttigt. Vi vet också att vi ska äta nyttig mat och motionera. Men steget från att veta till att göra kan ibland vara stort.

– Genom att göra en så kallad ”hälsokurva” så brukar vi hitta några detaljer i vardagen som faktiskt kan göra att man får positiva hälso­effekter, avslutar Carina Adolfsson.

Snabba tips som förbättrar din hälsa

  1. Undvik tobak
  2. Konsumera måttligt med alkohol
  3. Rör på dig minst 30 minuter om dagen
  4. Ät nyttigt och lagom mycket