Att må dåligt är mänskligt – men är sjukskrivning rätt väg?
Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Över hälften av alla sjukskrivningar beror på tillstånd som utmattning, depression och ångest.
– Det är en utveckling som oroar oss, för sjukskrivning är i många fall inte den bästa lösningen för dig som mår dåligt, säger Mia Hillström, enhetschef på Eksjö vårdcentral.
Att ha perioder av psykiskt välmående och psykisk nedstämdhet är en naturlig del av livet. Livets upp- och nedgångar, konflikter på jobbet, en känsla av stress eller att inte få ihop vardagen – det är utmaningar som de flesta möter någon gång.
– Frågan vi som vårdgivare måste ställa är: när är sjukskrivning en medicinskt motiverad åtgärd, och när finns det andra lösningar som kan vara mer hjälpsamma, säger Ewa-Maria Nelander, rehabkoordinator på vårdcentralen.
Att bli sjukskriven är ingen rättighet, utan en medicinsk bedömning som görs utifrån patientens arbetsförmåga. Det innebär att det inte räcker att må dåligt eller känna sig stressad – man måste ha en sådan påverkan på sin funktion att arbetet inte längre kan utföras.
– Det kan vara en svår gränsdragning. Vi möter ofta människor som är trötta, nedstämda och oroliga, men som fortfarande har en viss kapacitet att arbeta. I vissa fall kan en sjukskrivning snarare förvärra situationen. Att stanna hemma utan rutiner, social samvaro och meningsfull sysselsättning kan leda till ökad isolering, vilket i sin tur riskerar att förlänga återhämtning och rehabilitering, säger Ewa-Maria.
– Vi ser inte alltid sjukskrivningar som det bästa alternativet, men det innebär inte att vi inte tar psykisk ohälsa på allvar. Tvärtom! Vi ser det som avgörande att ge rätt stöd och behandling, säger Mia.
Det kan handla om:
- Motion – försök att bli andfådd åtminstone varannan dag.
- Återhämtning – avsätt tid för vila och avkoppling.
- Var social – träffa, eller prata med någon bekant minst en gång i veckan.
- Följ ditt hjärta – vad är viktigt för dig? Gör sådant som ger dig energi
- Tro inte på allt du tänker – låt inte negativa
känslor få fäste. Fokusera på det som är positivt! - En sjukskrivning kan så klart vara nödvändig vid svårare tillstånd, som djupa depressioner eller allvarliga reaktioner på stress där den drabbade saknar förmåga att utföra även enklare uppgifter. Men i många fall är det bättre att jobba kvar, kanske med viss anpassning, än att bli helt sjukskriven.
- – Ett argument som vi ofta hör i vården är att människor inte ”får ihop livspusslet”. Arbete, familj, träning, sociala relationer och fritidsaktiviteter kan kännas överväldigande. Men att livet är stressigt är inte i sig en anledning att bli sjukskriven. Här behöver vi fundera på andra lösningar. Är det möjligt att minska arbetstiden? Går det att omfördela ansvaret i hemmet? Kan man se över sina prioriteringar? Många gånger kan justeringar i vardagen göra stor skillnad för den psykiska hälsan, avslutar Mia och Ewa-Maria.