Att umgås är en viktig del av träningen

Kristoffer Karlsson

För att må bra behöver man se till både den fysiska och psykiska hälsan.
– Träning ska vara roligt och något man ser fram emot. Det är också ett alldeles utmärkt sätt att träffa andra människor, säger Johan Thor, verksamhetschef på Friskis.

Alla människor mår bra av att röra på sig, men det är viktigt att komma ihåg att den psykiska hälsan är precis lika viktig.

– Idag är det många människor som är ensamma, inte minst bland de lite äldre. Träning är ett perfekt sätt att få ett socialt sammanhang och att motverka psykisk ohälsa, säger Johan.

Vi märker att gymträning har blivit något som många gör tillsammans med vänner.

– Många har fasta tider då man träffar sina kompisar på gymmet. Man tränar tillsammans och umgås. Det är också ett bra sätt att få träningen att bli av. Tränar man själv är det lättare att skjuta upp det, säger Johan.

Att gymträning är något svårt och som bara passar dem som vill bygga stora muskler är en myt som Johan gärna vill slå hål på.

– Faktum är att träna på gym är en väldigt mjuk form av träning. Du kan använda lätta vikter och hitta övningar som passar just dig. Vi har väldigt många otränade som tränar hos oss. Folkhälsoperspektivet är jätteviktigt för oss. Vi är i grunden en idrottsförening och vårt mål är att så många som möjligt ska röra på sig och må bra. Kan vi inspirera fler att börja träna så har vi lyckats, säger Johan.

Friskis öppnade upp sitt nya gym i Eksjö för ungefär tre år sedan och intresset har varit väldigt stort.

– Vi har idag cirka 1500 medlemmar som tränar i vårt gym och på våra gruppträningar. Det roligaste är att vi har en ganska jämn fördelning av åldersgrupper, vilket vi ser som ett gott betyg. Alla kan hitta något som passar hos oss, avslutar Johan.