Bakom mina solglasögon

Redaktionen

karvik

Vem älskar inte när solen tittar fram? Men det finns vissa saker att tänka på, säger optiker Johan Karvik. Här delar han med sig av sina bästa tips när du ska välja solglasögon i sommar.

Fem tips från Johan:

1. Utseende
Köp ett par solglasögon som passar dig och ditt ansikte. Ett par brillor som du är nöjd med tjänar både du själv och plånboken på.

2. Uv-skydd
Investera i ett par kvalitetssolglasögon för att förhindra att uv-ljus tränger in i ögat som kan orsaka sjukdomar som grå starr och ”gula fläcken”. CE-märkta solglasögon som exempelvis Ray-Ban och Oakley har 400-filter och ger maximalt skydd. Dessutom har dagens moderna och kvalitetssäkrade kontaktlinser uv-skydd.

3. Täckning
Att solglasögonen täcker bra runt ögonen är A och O för att skydda eftersom pupillerna blir större bakom mörkt glas. Se till att brillorna inte sitter för långt ner på näsan eftersom solen oftast är riktad rakt uppifrån. Kolla även så att storleken, passformen och kupigheten runt ögonen är anpassad för just dig.

4. Extra skydd
Kombinera dina solglasögon med en huvudbonad så som hatt eller keps för extra bra skydd mot solens strålar.

5. Teknik och färg
Tekniken och färgernas mål är att göra seendet bättre för olika miljöer, därför är det bra att välja solglasögon efter aktivitet.
När det gäller färg ska det inte vara en färg som förställer färgseendet. Klassisk grå-grön Ray-Ban färg ger normalt färgseende.

oakley_brillor
Oakley har gjort en serie som heter prizm. Glaset är framtaget för specifika aktiviteter t.ex. golf, cykling, fiske och kan fås efter eget synfel. Finns hos Optiker Karvik

brillor (kopia)
Foto: Maja Gerhardsson

Inköpslista
1,2,3,4,5 Klädhuset
6,7,8,9,10,11,12 Intersport Eksjö
13,14,15,16,17,18,19 Optiker Karvik