Bästa träningstipsen för hela kroppen

Redaktionen

Snart är sommaren och strandsäsongen här och vad passar då bättre än att på allvar ta tag i träningen.

Hälsotrenden är starkare än någonsin och motionslopp efter motionslopp slår deltagarrekord. Motionsspåren fylls av nyfrälsta löpare och både i skogen och på landsvägarna är det gott om cyklister. Vi bad några av Eksjös träningsprofiler att dela med sig av sina bästa träningstips.

» Det bästa träningspasset är det som blir av «

friskis-svettis-eksjoChristoffer från friskis och svettis

Jag skulle absolut rekommendera gruppträning. Fördelen med själva gruppasset måste vara hetsen som uppstår mellan varandra som gör att man orkar det där lilla extra! Det är alltid roligare att träna med någon än att göra det ensam! Jag tycker också att det är skönt med en tränare som visar och säger vad man ska göra så man hittar rätt och får den bästa utdelningen av träningen. Passens olika övningar tränar oftast hela kroppen och det tycker jag är bra.

sv-eksjoJanna och Ida från Studieförbundet Vuxenskolan

Att dansa ger glädje och energi. Vi skrattar och svettas tillsammans vilket ger fysiska, mentala och känslomässiga fördelar. Med dansen får du en träning som ger både bra kondition, balans och koordination. Att dansa aktiverar båda hjärnhalvorna – ska du få ihop koreografin måste du behålla fokus i nuet vilket gör att du blir lugn med en välbehagskänsla som håller i sig. Dansen ökar dessutom smidighet och rörlighet och belastningen på skelettet vilket motverkar benskörhet. Att dansa tillsammans stärker också självkänslan och sänker stressnivån i kroppen. Janna och Ida håller i en dansform som heter Mi Fiesta Fusion på Studieförbundet Vuxenskolan.

erfMarie från Eksjöortens Ryttarförening

Ridning är en väldigt allsidig träning, och jag kan lova att det är betydligt jobbigare än vad det ser ut från sidan. Dessutom får du fina naturupplevelser när du rider ut i skog och mark. Efter ett rejält ridpass så har du garanterat en härlig träningsvärk att se fram emot. Dessutom har hästar positiv inverkan på oss, så ridning är ett utmärkt sätt att ladda om batterierna. Det är alltid en härlig stämning i stallet och man får möjlighet att umgås över generationsgränserna!
nikaro

Roland från Nikaro gym

Vill du nå snabbt resultat så är intervallträning svårslaget. Att växla mellan hög och låg puls under 30-60 minuter gör underverk för konditionen. Börja med ett kort intervallpass på Sjöängen och kom sedan in på gymmet och komplettera med ett strykepass så har du fått ihop ett komplett träningspass. Har du inte tillgång till några redskap så använd kroppen som motstånd. Plankan är en bra övning som stärker hela kroppen!