Nya perspektiv på Eksjös historia

Redaktionen

Efter fem fotoböcker för småländska städer riktar Bengt Ljunggren blickarna bakåt i historien. Med en fotobok baserad på bilder från Falks foto visar han upp Eksjö på ett helt nytt sätt.

– Min pappa Evan ägde Falks foto 1959-1984 och jag jobbade där 1976-1979. När pappa sålde affären hittade jag en låda med gamla glasplåtar som jag sparade. På plåtarna fanns mängder av gamla Eksjöbilder och tanken på att göra något med dem har funnits länge, men det var för två år sedan som jag började på allvar, berättar Bengt Ljunggren.

Sedan 2015 driver Bengt Grafica Layout som sysslar med allt från tryck av profilprodukter till flygfoto med drönare. Boken om Falks har dock få ta mycket kvällar och helger i anspråk.

– Jag räknar med att jag lagt över 500 timmar på den här boken. Det har varit krävande men också otroligt givande. Dels har jag lärt mig mycket om Eksjös historia och dels har jag fått kontakt med mycket fina människor, berättar Bengt.

För all research till boken har Bengt letat sig bakåt i historien och hittat barnbarn till Fredrik Falk som startade butiken 1924. I boken får vi följa historien om fotoaffären men också Eksjös historia genom fotografens ögon. Här finns bland annat branden på Eksjö stadshotell 1930 dokumenterad. I boken finns också en avdelning om Evan Ljunggrens inspelningsstudio där artister som Agneta Fältskog, Lena Philipsson och Jokkmokks-Jokke producerat musik.

– Egentligen kanske musikstudion är värd en egen bok, men jag tyckte det passade bra att väva in detta eftersom pappa är den gemensamma nämnaren för både musiken och foto-
affären, säger Bengt.

Boken finns att köpa i Eksjö bokhandel och på julmarknaden hittar du Bengt och hans böcker på Ateljé Trasten på Norra Storgatan.