Bra Liv förbereder sig för framtidens vård

Kristoffer Karlsson

Vården står inför stora utmaningar de kommande åren, något som man inom Bra Liv nu har börjat att förbereda sig på.

– Vi har en åldrande befolkning och vi kommer i framtiden att få brist på vårdpersonal, berättar Magdalena Fritzon som är biträdande verksamhetschef på Bra Liv Eksjö vårdcentral.

Idag är vård så mycket mer än ett besök hos en läkare. Det kan vara en chat med en sjuksköterska i Bra Liv Nära-appen, ett videosamtal med en psykolog eller ett telefonsamtal med sjukgymnasten.

– Vi måste möta våra vårdtagare där de finns och anpassa oss till den verklighet som råder idag, säger Magdalena. Givetvis ska de som behöver träffa en läkare få göra det, men i många fall kan man få den hjälp man behöver på annat sätt, fortsätter hon.

Som privatperson kan du faktiskt göra väldigt mycket för att ta ansvar för din hälsa. Det kan handla om att exempelvis motionera, äta bra, sova tillräckligt och begränsa dåliga ovanor som rökning och alkohol.

– Det är viktigt att du har en tilltro till dig själv för du kan göra väldigt mycket på egen hand. Det finns till exempel massor av tips på egenvård på 1177.se. Ett sätt att motivera sig till ett hälsosammare liv kan var en stegräknare eller en pulsklocka, säger Magdalena.

Om man tar ett stort eget ansvar för sin hälsa så ökar man chansen att vara frisk så länge man kan. 

– Det gör också att du kommer att ha ett mindre vårdbehov, eftersom motion och bra mat helt enkelt gör dig friskare. Det leder i förlängningen till att vårdens resurser kan användas där de behövs som allra mest, säger Magdalena.

Framtidens vård

Vården, precis som många andra områden i samhället, har utvecklats väldigt mycket de senaste åren – inte minst på grund av den tekniska utvecklingen.

– Pandemin har skyndat på den utvecklingen ytterligare och gjort att vi tagit många steg framåt under väldigt kort tid, säger Magdalena. Framtiden kommer att ställa annorlunda krav på vården och vi måste hela tiden hitta sätt att jobba effektivare, smartare och utveckla digitala lösningar som kan komplettera den fysiska vården, avslutar Magdalena.

Vill du vara med och utveckla vården?

Bra Liv Eksjö vårdcentral planerar att starta ett patientråd och söker nu intresserade som vill vara med och dela med sig av sina tankar och synpunkter. Är du intresserad är du välkommen att kontakta Magdalena Fritzon på Eksjö vårdcentral.