”Bröllopsfotograferingen ska vara en upplevelse”

Kristoffer Karlsson

– Fotograferingen ska vara ett fantastiskt minne, precis som resten av er stora dag, säger Mirja Claesson, bröllopsfotograf. Här delar hon med sig av sina bästa tips!

Mirja Claesson bor på landet utanför Bellö tillsammans med sin man Jonas, men fotar bröllop över hela landet.

– Jag brukar säga att jag gärna reser för kärleken, säger hon med ett skratt.

Fotointresset har hon haft så länge hon kan minnas.

– Jag har alltid gillat att bevara minnen. Jag började på hobbynivå, men har utbildat mig inom foto och grafisk formgivning, berättar hon.

Sedan förra året driver hon Mirja Photography där hon erbjuder bröllopsfoto, men även gravid-, familje- och företagsplåtningar.

– Vi börjar alltid med ett bröllopsmöte där vi diskuterar igenom allt. Jag lyssnar av parets önskemål och kommer med egna tips och tankar, förklarar Mirja.

För att allt ska gå så smidigt och naturligt som möjligt på själva bröllopsdagen genomför Mirja en provfotografering tillsammans med brudparet.

– Vi testar lite poser och får paret att känna sig bekväma framför kameran. Det är guld värt att ha fått känna på det lite innan den skarpa fotograferingen, säger Mirja.

Minnen bleknar med tiden, men bilderna hjälper er att minnas

Många brudpar oroar sig för vädret och är rädda för att bilderna ska bli dåliga om det regnar.

– Vädret är inget man kan påverka och därför inget man ska gå och oroa sig över, säger Mirja. Tvärtom kan bilderna ibland bli ännu bättre när det regnar; det blir ofta ett härligt och bra ljus – dessutom betyder det tur om det regnar på bröllopsdagen! Blir det riktigt oväder med åska och störtregn så har vi alltid sett ut en alternativ plats under tak där vi kan vara, fortsätter hon.

Som bröllopsfotograf finns Mirja med under hela dagen om du så önskar och dokumenterar allt som sker.

– Jag erbjuder lite olika paket så alla ska kunna hitta ett alternativ som passar. Det vanligaste är att jag fotar under åtta timmar. Då får man med både förberedelser, vigseln, porträttbilderna, firande och festligheter, säger Mirja.

Att man ska låta en bröllopsfotograf dokumentera sitt bröllop tycker Mirja är en självklarhet.

– Dina minnen kommer att blekna med tiden, men bilderna kommer hjälpa er att minnas. Dessutom är det värdefullt för kommande generationer, säger hon. När champagnen är urdrucken och gästerna gått hem så är det bara bilderna som finns kvar. Och kärleken förstås, avslutar Mirja.

Mirjas bästa fototips

1. Stirra er inte blinda på hur det förväntas vara. Det är eran dag – gör som NI vill och låt inte andras förväntningar styra.

2. Gör något av era bröllopsbilder – och gör det direkt. Fotoböcker, album eller förstoringar; det viktigaste är att inte bilderna blir liggande på datorn. Beställ gärna genom din bröllopsfotograf så får du bra kvalitet.

3. Njut av planeringstiden! Förberedelserna pågår ofta under lång tid och det är en del av upplevelsen. Gör det tillsammans! Boka upp kvällar eller stunder där ni pratar om bröllopet.