Bryt mönstret: Våga vägra sitta still

Magnus Östberg

lina

I det allt mer hälsomedvetna samhället vi lever i finns det fortfarande en stor bidragande orsak till ökade problem med smärta i knän, rygg, nacke m.m; Stillasittandet.

– Det räcker att du rör dig 30 minuter om dagen för att må mycket bättre, konstaterar Lina Wistrand, fysioterapeut på Vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö.

I källaren på Vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö hittar vi nyrenoverade ”Fysioterapin”. Hit kommer patienter som har problem med rygg, knän, armbågar eller andra delar av rörelseapparaten. Anledningarna till ett besök kan vara många – alltifrån skador till ledsjukdomar eller annat. Patienten kan till exempel få hjälp med anpassad träning, manuell behandling, smärtlindring och smärthantering. Men stillasittandet är kanske det i sig som skapar mest ohälsa, samtidigt som det egentligen är lättast att råda bot på.

– Det finns ju en ökad hälsomedvetenhet i samhället idag. Vi vet att det inte är bra att röka, men vi har inte riktigt tagit till oss hur ohälsosamt det är att sitta stilla. Skulle var och en bara komma upp till en miniminivå av daglig motion skulle vi se stora hälsovinster på individnivå och i samhället, säger Lina Wistrand.

I många fall är det arbetet som är den största boven i stillasittandets drama. Allt fler av oss sitter framför en dator större delen av dagen – och kanske landar direkt i soffan när arbetsdagen är slut!

– Då är det extra viktigt att röra på sig. Det finns forskning som visar att om du har ett stillasittande arbete då räcker det inte ens med tre träningspass i veckan. Du måste röra på dig cirka 30 minuter med måttlig intensitet varje dag, till exempel en promenad, säger Lina. Att kunna stå och arbeta vid datorn delar av dagen förebygger också besvär.

På Fysioterapin har personalen lite olika inriktning beroende på intresse och kompetens. Lina Wistrand fokuserar på långvarig och komplex smärtproblematik.

– Jag är en del av vårdcentralens ”PR-team” där flera yrkesgrupper utreder patienten och bidrar till en så samordnad och komplett behandlingsplan som möjligt. Ofta jobbar vi med livsstilsförändringar där både träning, rutiner och kost är olika delar som är viktiga för att nå varaktiga förbättringar, berättar Lina.

– Det absolut svåraste är att förändra ett beteende. En stor del av vårt jobb går ut på att få patienten själv att inse vad han eller hon behöver göra för förändringar för att må bättre, säger Lina.

3 övningar för dig som sitter stilla

Att bryta av stillasittandet med några enkla rörelseövningar kan göra underverk för vilken kontorskropp som helst. Här är Lina Wistrands tips.

ovning1

1. Koll på hållningen
Sänk axlarna och ha nacken rak. Dra armarna bakåt nära kroppen och pressa skulderbladen neråt/bakåt. Upprepa tio gånger.

ovning22.Mjuka nacken
Sänk axeln och stretcha nacken försiktigt genom att böja huvudet rakt åt sidan. Håll den andra handen på magen. Håll kvar positionen i 30 sekunder, upprepa på andra sidan.


3.Knäböj för cirkulationen

Håll tyngden på hälarna tänk på att knän och tår ska peka rakt fram. Gör tio stycken knäböj.

ovning3

Fysioterapin

På källarvåningen på Vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö finns en helt nyrenoverad del som går under benämningen Fysioterapin. Fysioterapeuter är den yrkesgrupp som tidigare gick under namnet sjukgymnaster. Ett besök hos Fysioterapin kräver ingen remiss från en läkare, utan du kan ringa direkt dit och boka tid om du har besvär.