Bygga och bo i Eksjö

Redaktionen

Hur ser bostadsmarknaden ut i Eksjö? Vi tog ett snack med stadens mäklarfirmor för att kolla av läget.

Skapa försprång när du vill sälja

Att det är säljarens bostadsmarknad för tillfället råder inga tvivel om. Framförallt är efterfrågan stor på villor i Eksjö.
– Att sälja sitt hus är ju en process och det kan ibland vara svårt att veta vid vilken tidpunkt det passar att sälja, berättar Anna Sköld på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Därför har bolaget tagit fram en tjänst som kort och gott kallas Försprång.
– Det är en kostnadsfri tjänst i tre steg som innebär att vi kan förbereda allt kring din försäljning och när du är redo så trycker vi på knappen så kan försäljningen vara igång väldigt snabbt, säger Anna.
I de olika stegen ingår bland annat en värdering, fotografering och dokumentation och i det tredje steget som kallas försprångsförsäljning – något som kunden kan välja själv om hen vill använda sig av.
– Det innebär att vi testar av marknaden och förhoppningsvis får in några förhandsbud. Men generellt tycker vi att tjänsten fungerar väldigt bra – speciellt nu när efterfrågan är så stor, säger Anna.

Ökat intresse från storstäder

Eksjös bostadsmarknad drar blickarna till sig för tillfället. Under våren och sommaren har även intresset ökat från köpare som kommer utifrån.
– Vi har alltid haft ganska många intressenter från grannkommunerna, men vi tycker oss märka ett ökat intresse från de större städerna, framförallt Jönköping men även Stockholm och till och med London, säger Erik Wärme på Svensk Fastighetsförmedling.
Bland de intresserade storstadsborna finns självklart en del hemvändare men även arbetsmöjligheterna påverkar.
– Allt fler har ju möjlighet att jobba helt eller delvis hemifrån. Då lockar Eksjö med sin unika charm och jämfört med Jönköping kostar ju en vanlig villa ungefär hälften så mycket här, säger Erik.

Corona ökar trycket på bostadsmarknaden

Corona-pandemin har onekligen satt sina spår i samhället. På bostadsmarknaden har den lett till ökat tryck och efterfrågan på, framförallt, villor.
– Vi märker att allt fler satsar sina pengar på hemmaplan. Man ser om ”sitt hus” helt enkelt. Och har man inget hus, vill man gärna köpa ett, säger Hans Ydremark på Fastighetsbyrån i Eksjö.
Detta skapar lite obalans på marknaden och det blir ofta hård konkurrens om de objekt som finns.
– Eksjö behöver fortfarande många nya bostäder och vi kan glädjande meddela att vi har inlett ett samarbete med FB Bostad angående försäljning av nybyggda bostadsrätter i kvarteret Vårlöken, berättar Hans.

Eksjöhus släpper ny katalog

I början av oktober lanserar Eksjöhus en ny huskatalog med 32 husmodeller – varav en tredjedel är helt nya.
– Våra arkitekter har gjort ett fantastiskt jobb med att ta fram de nya modellerna. Man kan sammanfatta det med att huskatalogen är en mix av det vi gjort längst och är riktigt bra på, tillsammans med våra kunders önskemål – gedigna trähus, anpassade för de behov och krav som dagens familjer har, säger Frida Scherdén, vd på Eksjöhus.
De nya modellerna har tagits fram för att komplettera det redan befintliga utbudet men även om husen är helt nya bygger flera lösningar på önskemål från kunderna.
Håll utkik på Eksjöhus webbplats och i sociala medier för att hålla koll på när den nya katalogen släpps.