Att sitta ute och äta är självklart för många av oss under årets ljusare månader. Och våren brukar också vara den självklara tidpunkten då det börjar byggas altaner, utekök eller annat som är kopplat till mat eller umgänge.
– Utekök har varit populärt under flera år nu och det är ju smidigt om du kan ha tillgång till både vatten och avlopp nära grillen så klart, säger Mikael Larsson som driver Borgen bygg.
Men som alltid finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter skruvdragaren på laddning.
– Det finns ju lika många varianter av utekök som det finns villaägare, men det kan ju vara bra att tänka på vatten och avlopp. Räcker det med vattenslang, eller vill du ha både varm- och kallvatten. När det gäller avlopp kanske det räcker att leda ut avloppsvattnet på marken. Eller behöver du ett riktigt avlopp? Fundera ordentligt på dina behov kring detta för det bestämmer också hur stort ditt projekt blir, säger Miakel Larsson.
Altan eller uterum?
Är det en uteplats som är ditt nästa byggprojekt? Då kan det vara läge att kolla om du behöver bygglov eller inte.
– Generellt brukar man inte behöva bygglov för en altan som ligger direkt på marken. Men det är alltid bättre att kolla med kommunen en gång för mycket än för litet, tipsar Mikael.
Oavsett om du ska bygga en enklare altan eller ett välisolerat uterum är så klart placeringen viktig.
– När ska du använda rummet eller altanen? Är det morgon- eller kvällsol du är ute efter? Det kan tyckas självklart men tänk igenom de grundläggande sakerna ordentligt så blir hela byggprojektet smidigare att genomföra, säger Mikael.
Med den svenska sommaren i åtanke är det också självklart att tänka på någon form av extra värme på sin altan.
– Infra- eller gasolvärme har ju varit poppis hur länge som helst, men det som blir allt vanligare är att man lägger golvvärme i uterummet. Det funkar ju såklart bara om man inte lägger ett trallgolv, säger Mikael.
Oavsett storleken på ditt byggprojekt har Mikael ett grundläggande tips:
– Se till att du planerar in tillräckligt med tid för projektet – oavsett om du ska göra det själv eller anlita någon.
Mickes bästa byggtips
Ska du mura eller gjuta?
Då behöver underlaget vara väl dränerat för att inte orsaka tjälskjutning. Rekommenderat djup är en meter under mark – fyllt med grus och singel.
Bänkskivor
En vanlig bänkskiva klarar inte att vara utomhus. Satsa på en i sten eller betong. Gjuter du själv kan du planera in plats för grill, diskho eller blomlådor för kryddväxter eller liknande.
Belysning & el
Se till att installationer görs av en elektriker så att du får lampor och uttag med rätt klassning mot fukt – och att de har jordfelsbrytare.
Bygglov
Kolla upp vad som gäller för ditt projekt!
Utekök på trallgolv
Då kanske trallen måste ha fler plintar och stolpar som håller upp golvet.
Inget kras
Duka snyggt med glas och muggar i plast från MM Interiör.
Färgglad gunga
Slappna av med stil i en färgglad tyggunga från MM Interiör.
Tydlig skylt
För dig med gröna fingrar är en sån här skylt en självklarhet. Finns på MM Interiör.
Grill
Rejälare klotgrill med askuppsamlare samt helemaljerat klot. Med termometer på locket. En mycket prisvärd modell med stor grillyta. Från Optimera.
Baka på grillen
Rund baksten som gör det enkelt och smidigt att baka spröd pizza på grillen. Glöm inte pizza cuttern! Finns hos Elon.
Minikyl på hjul
Liten lättplacerad minikyl som passar bra i uteköket. Har även hjul och går lätt att flytta runt så långt anslutningssladden räcker (2 m) från Elon.
Barhäng på altanen
Stolar och bord från MM Interiör.