Den viktiga vardagsmotionen

Redaktionen

motion-eksjo

Sara Persson, Sara Jardén och Amanda Andersson, fysioterapeuter vid vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö tipsar om övningen ”Jägarvila”. Funkar bra i grupp, men är du själv så kan du göra den mot en vägg!

Alla vet att det är viktigt att röra på sig. Trots det är det många som slarvar med det.

– Vi rekommenderar att man ska röra på sig minst 30 minuter om dagen, men det det är också viktigt att inte sitta helt still under
resten av dagen säger, Sara Jardén. Om du har ett stillasittande jobb gör det stor skillnad om du reser på dig några gånger varje timme. Hämta kaffe, gå till skrivaren eller något annat. Det viktiga är att bryta stillasittandet, tipsar Sara.

Eksjö är en trevlig stad och det finns många naturliga platser för motion.

– Man brukar säga att den bästa motionen är den som blir av, och det ligger faktiskt väldigt mycket i det säger Sara Persson. Ut och gå eller ta en cykeltur – man behöver absolut inte göra motion till något komplicerat, fortsätter hon.

Att röra på sig har väldigt stora positiva hälsoeffekter. Inte bara när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

– Alla organ i kroppen mår bättre! När vi möter äldre människor så märker vi tydligt att de som har hållit igång genom livet klarar sig bättre. De har större muskelmassa, vilket gör att de klarar fall och annat bättre och de drabbas mindre av hjärtproblem och demens, säger Sara Jardén.

– Det är aldrig för sent att börja träna. Du får snabbt positiva effekter även om du börjar sent i livet. Hitta något som du tycker är roligt så går det lättare, tipsar Sara Persson.

5 heta tips för att undvika stillasittande

1. Skippa hissen och ta alltid trappan istället.

2. Åker du buss? Gå av en station tidigare och gå sista biten.

3. Testa ståmöten – eller varför inte gåmöten. Ta en promenad tillsammans istället för att sitta still!

4. Har du ett skrivbord som går att höja? Utnyttja det! Försök att stå upp en liten stund varje timme.

5. När du tittar på tv, utnyttja reklampauserna till att resa på dig.