Det ska vara lustfyllt att träna

Kristoffer Karlsson

landstinget

Att det är bra att röra på sig och motionera regelbundet råder det ingen som helst tvekan om. Men ibland är det lättare sagt än gjort att komma igång med träningen.
– Hitta något du tycker är kul, tipsar Niklas Larsson, sjukgymnast vid vårdcentralen Bra Liv i Eksjö. Gillar du dans så leta upp en dansgrupp istället för att ge dig ut i motionsspåret. Om det är kul så minskar risken att du tröttnar, fortsätter han.

Det är viktig att hitta en träningsform som är anpassad efter dina förutsättningar och dina mål.

– Vill du bli stark så är det kanske gymmet som gäller. Vill du förbättra din kondition så kanske det är löpning som är din grej. Är du bara ute efter att må bra och öka ditt välbefinnande är kanske regelbundna promenader tillsammans med en vän är den motion som passar bäst för just dig. Det viktiga är att man rör på sig och inte hur, säger Patrik Karlsson, som också är sjukgymnast på Bra liv.

De flesta av oss har någon gång bestämt oss för att börja träna. Men ofta avtar lusten och i takt med att motivationen tryter, så tränar vi allt mer sällan, till slut är vi tillbaka i TV-soffan där allt en gång började.

– Det finns många knep för att hitta motivation, säger Patrik och Niklas. Att träna tillsammans med en kompis är ett bra trick. När lusten tryter för den ena, så kan den andra pusha på. Man sporrar varandra helt enkelt, förklarar de.

När du börjar träna är det viktigt att inte gå ut för hårt och framför allt gäller det att inte sätta orealistiska mål.

– Du kommer inte att gå ner 20 kg på några månader. Och du blir inte jättestark efter några veckor på gym. Sätt realistiska mål, börja försiktigt och vänj kroppen långsamt vid ökad belastning, säger Niklas.

Promenera!
Promenader är kanske det enklaste sättet att komma igång med att motionera. Det är lättillgängligt, gratis och dessutom ett väldigt bra sätt att umgås.
– Det enda du behöver är egentligen ett par sköna skor – sen är det bara att sätta igång, säger Niklas.

Cykla!
Om du har problem med att gå eller springa så är cykling en trevlig och skonsam motionsform.
– Cykla ute eller leta fram din gamla motionscykel och sätt den framför TV´n, tipsar Patrik.

Skapa rutiner!
Om du till exempel bestämmer dig för att träna varje måndag kl. 7, så är det lättare att komma till skott.
– Annars är det lätt att träningen ständigt skjuts fram och inte blir av, säger Patrik.