Det våras för bilen

Magnus Östberg

Våren är inte bara en årstid, det är ett sinnestillstånd. Ljuset återvänder och hoppet om en underbar sommar väcks till liv. Men på något sätt har våren också blivit bilens ”högtid”. Det är som att våra bilar legat i ide, men nu ska de ut på vägarna, servas och fixas. Vi kollade med några av Eksjös mesta bilproffs för att få deras bästa biltips inför våren.
Nya Fiat Tipo finns både som sedan, halv- och helkombi och har en modern design i mellanbilsklassen. Nu hos Eksjö Motorcentrum

Att vårfixa bilen handlar inte bara om att skifta från vinter- till sommardäck. Det är service, tvätt, puts och polering. Allt för att bilen ska vara i toppskick.

– Vintern är ju rätt påfrestande för bilen med salt, grus och allt däremellan. Därför är det viktigt att tvätta bort vintern från lacken för att få bort det som kallas ”flygrost”. En del gör det själva och en del lämnar in bilen. Det viktigaste är att den blir riktigt ren, att lacken poleras och att du lägger på ett lager vax. Lämnar du in bilen lägger vi dessutom på ett förseglingslager efter vaxet som gör att arbetet håller längre, berättar Mathias Sandell på S&S Bilservice.

Mattias vill också slå ett slag för att se över bilens air condition.

– Många kommer in dagen innan de ska åka på semestern och konstaterar att AC:n inte funkar. Att fylla på AC:n och serva den i god tid är något vi rekommenderar. Det behöver inte vara så himla varmt ute förrän du behöver den, säger Mattias.

Något som samtliga bilverkstäder har som gemensamt tips när det gäller våren är att vara ute i god tid.

– Om du vet om att du ska serva bilen under sommaren skulle jag rekommendera att boka in det under våren. Allt för många kommer på det dagen innan de ska åka. Gör du det i tid så har du en bra och säker bil när du ska iväg, säger Christoffer Josefsson på Josefssons Motor.

Välj ett kvalitetsdäck

Att skifta däck är ju också något som hör våren till. Även där är ordet ”tid” en avgörande faktor.

– Vi stöter på många som blir överraskade av att deras däck är dåliga. Jag skulle vilja slå ett slag för att ta hand om däcken. Tvätta dem så att de inte ligger med saltavlagringar i förrådet hela vintern. Och var ute i god tid när det är dags att byta, tipsar Oscar Anemyr på Magnussons däckservice.

Den 15 april är ju en välkänd deadline för dig som har dubbade vinterdäck. Men kör du med friktionsdäck behöver du inte känna dig stressad.

– Det sliter inget extra på friktionsdäcken om du kör en bit in i maj – om det inte blir extremt varmt under en längre tid. Så har du friktionsdäck behöver du inte ha lika bråttom, berättar Oscar.

Idag finns en uppsjö av olika däckmärken att välja mellan. Även här tycks det dock råda samstämmighet kring vad man bör välja.

– Du får vad du betalar för, så enkelt är det. Tar du ett billigare däck får du sämre köregenskaper. Samtidigt behöver du inte alltid välja det som är bäst i test, eftersom testerna är gjorda i extrema förhållanden. Som ”vanlig” förare märker du oftast ingen skillnad mellan det däck som är bäst i test eller det som kom tvåa, säger Oscar.

– Se det som en säkerhetsfråga och att lite dyrare däck håller längre, så det behöver inte nödvändigtvis bli dyrare i längden, säger Mathias Sandell.

Nya modeller

Även bilförsäljningen påverkas positivt av våren. Begagnatmarknaden vaknar till liv och nya modeller tar plats hos bilhandlarna.

– Ja, många vill byta bil så att de har en ny till sommaren och semestern, berättar Jonas Sandström på Eksjö Motorcentrum.

En av Eksjö Motorcentrums storsäljare under de senaste åren har varit Fiat Freemont. Det är en stor och rymlig familjebil som kan ta sju passagerare. Men i dagarna släpps en helt ny Fiat-modell som Jonas tror mycket på.

– Det är Fiat Tipo som redan börjat dyka upp i bilhallarna. Den finns både som sedan, halv- och helkombi och har en modern design i mellanbilsklassen. Men där är den större än konkurrenterna och har bra utrustning som standard, berättar Jonas.

Så då återstår bara att ge sig ut och se om bilen håller måttet för ännu en säsong. Kör försiktigt!

Proffsens bästa tips

Se över AC:n

”Ett AC-system tappar upp till 40 gram per år (av de cirka 450-800 gram som finns i ett normalt AC-system). Gasen dunstar helt enkelt vilket påverkar effekten och till slut pumpen. Se över din AC i god tid innan semestern så får du ett behagligare klimat i bilen.”

Mathias Sandell, S&S Bilservice

Välj ett kvalitetsdäck

”Välj ett däck av bra kvalitet. Det behöver inte vara det som utsetts till ”bäst i test”, men som med allt annat får du det du betalar för. Ett billigare däck är ofta gjorda av backelit och ger sämre köregenskaper och är inte lika säkert vid fuktigt väglag.”

Oscar Anemyr, Magnussons däckservice

Var ute i god tid

”Se över bilens behov i god tid innan semestern. Vet du att du behöver serva den under sommaren, boka tid redan på våren så att du har en säker bil under hela sommaren.”

Christoffer Josefsson, Josefssons Motor