Direktsänt från vattentornet

Carina Engqvist

vattentornet-eksjo

Ända sedan Pål och Helena Dunér köpte det gamla vattentornet i Eksjö har de haft en vision om att använda det spännande rummet i kultursammanhang. Under Eksjö Kammarmusikfestival blir drömmen verklighet.

– Både Helena och jag är musiknördar. Vi har många vänner i branschen som vi bjudit hit för att testa akustiken i vattentornet, berättar Pål Dunér, som hört allt från basfiol till trummor i den unika lokalen.
Under kammarmusikfestivalen spelas flöjt och cello då Cecilia Ekmark och Marit Sjödin i Duo Tempra ger en konsert i tornet. Duon har blivit känd för att spela klassisk musik på sitt eget vis och de har tidigare varit i stan för att inspirera musikelever på Eksjö gymnasium.

– Duo Tempra kommer att passa utmärkt i den här miljön. Här finns en fantastisk akustik och det är ett oerhört vackert rum, konstaterar Johan Gärskog.
Däremot finns det inte plats för någon publik. Därför direktsänds konserten till Metropolbiografen och till samtliga äldreboenden i Eksjö kommun. 
– Det är en alldeles lysande idé, säger Pål Dunér. Dessutom går upplägget helt i linje med vår idealistiska bild av hur vattentornet ska komma många till glädje. Om detta går bra och blir uppskattat ger det oss råg i ryggen att göra fler spännande grejer. Jag drömmer fortfarande om att operasångerskor ska hälsa våren från en balkong. Balkongen är både ritad och konstruerad, men inte byggd ännu.