Du mår bäst av att träna lagom!

Redaktionen

Att det är nyttigt att röra på sig råder det ingen tvekan om. Vi blir piggare, undviker övervikt och mår allmänt bättre.
– Vi bör undvika stillasittande i så stor grad som möjligt, säger Jan-Olov Johansson, läkare vid vårdcentraler Bra Liv i Vetlanda. Men vi behöver inte träna speciellt hårt för att få positiva hälsoeffekter. Tvärtom är lågintensiv träning ofta att föredra, fortsätter han.

– Man bör träna förståndigt och gradvis öka både längd på passen och intensiteten, säger Jan-Olov. Att vara aktiv är viktigt, men det är också viktigt att förstå att hård träning inte nödvändigtvis är bra för hälsan. Riktigt intensiv fysisk aktivitet kan faktiskt vara farligt för både muskler, skelett, hjärta och kärl, fortsätter han.

– Man ska vara medveten om att hård fysisk träning aktiverar kroppens stressystem, vilket så klart får vissa oönskade effekter. Det kan vara höjt blodsocker, påverkad insulinkänslighet och liknande, förklarar Jan-Olov.

– Experter inom folkhälsoområdet brukar rekommendera att man är fysiskt aktiv i minst 150 minuter per vecka. Det finns många vetenskapliga studier som visar att vi både håller oss friskare och lever längre om vi rör på oss regelbundet. Men det räcker med en intensitet i nivå med en rask promenad. Jag brukar säga att man ska kunna prata, men kanske inte sjunga medan man motionerar. Då har man en lagom intensitet, förklarar han.

För de allra flesta är det bättre att träna lågintensivt – det finns massor av forskning som visar det. Men det allra viktigaste är att inte vara stillasittande. Hälsoriskerna med det kan jämföras med tobaksrökning, enligt färska studier.

– Lagom är bäst. Du ska absolut inte sitta stilla, men du ska också vara medveten om riskerna med att träna riktig hårt. Det bästa är att hålla sig någonstans mittemellan dessa ytterligheter, lite beroende på ålder, krämpor och vad du själv gillar, avslutar Jan-Olov Johansson.