Efter tragedin: Eksjö är fortfarande en unik trästad

Redaktionen

17082015-DJI_0309Foto: Bengt Ljunggren, Grafica AB

Söndagen den 16 augusti vaknade eksjöborna upp till en tragedi. Sociala medier fylldes snabbt med bilder på gamla stan i lågor. En människa förlorade livet, och en hel stad hamnade i något slags chocktillstånd.

Svarta rubriker i kvällstidningarna talade om att ”Gamla stan i Eksjö brinner”. Under dagen klarnade bilden och det visade sig att det var den Forssellska gården med anor från 1500-talet som hade blivit offer för lågorna. En ung kvinna miste livet och och tankarna går givetvis först och främst till hennes familj och anhöriga.

Branden har varit det stora samtalsämnet i Eksjö den senaste tiden, och det blir än en gång väldigt tydligt hur mycket eksjöborna faktiskt bryr sig om sin unika träbebyggelse. Trots att vi kanske till vardags tar den lite för given så är den en viktig del av Eksjös identitet. Och det finns en anledning till att turister åker hundratals mil för att besöka den – den är både ovanlig, vacker och bär på en spännande historia.

Den Forssellska gården finns inte mer. Det är ett faktum. Ett annat faktum är att 53 av 54 byggnadsminnen faktiskt står kvar i gamla stan. Eksjö är fortfarande den unika trästaden, mycket tack vare ett snabbt och skickligt ingripande av länets räddningstjänster. Utan dem kunde hela den unika bebyggelsen varit ett minne blott.

Det som inträffade var en tragedi, där oersättliga värden gick upp i rök. Men den visade också något väldigt viktigt. Röken hann knappt skingras innan hjälparbetet var igång. Det samlades in kläder, livsmedel och andra förnödenheter till alla som var tvungna att lämna sina hem. Eksjöborna slöt upp bakom de drabbade på ett fantastiskt sätt och vi fick uppleva stor medmänsklighet.

Ett människoliv går aldrig att ersätta. Men tiden går vidare och vi kan i framtiden fortsätta att njuta av fantastiskt bebyggelse, smala gränder och känna historiens vingslag i vår unika trästad.

Forssellska gården

Det är inte helt klargjort hur gammal den Forssellska gården är, men troligen är den från slutet av 1700-talet. Namnet ”Forssellska gården” har den fått av möss- och hattmakaren Axel Forssell som hade affär här från 1892. Trädet på innergården, som faktiskt fortfarande står kvar på den utbrända gården, planterades ca år 1900. På 1980-talet var gården även inspelningsplats för tv-serien Sparvöga.

Källa: Gå och se Eksjö. Vandringar i den unika trästaden av Jan Agertz  & Lennart Grandelius.