Eksjö får ett eget soundtrack

Redaktionen

Jonas Magnusson är välkänd i musikaliska kretsar i Ekjsö. Som musiklärare och förgrundsfigur i flertalet band har han genom åren bjudit eksjöpubliken på otaliga musikaliska upplevelser. Den senaste i raden är en musikalisk hyllning till Eksjö. Ett soundtrack om du så vill.

– Idén började med att jag experimenterade med jazzackord på pianot. Och då kom låten om Lennarts Konditori till. Jag spelade in den med Emilia Staaf på sång och låten togs emot väldigt väl, berättar Jonas.

Då föddes idén om att utöka projektet till fler låtar som alla handlar om Eksjö. Sagt och gjort. Jonas tog hjälp av sin kollega Joacim Lundqvist som skrivit de flesta texterna på skivan som släpptes på digitala kanaler och som fysisk CD den femte juni.

– Skivan innehåller tio låtar som alla handlar om Eksjö på ett eller annat sätt, berättar Jonas.

Låten om Lennarts är så klart med. Men där finns också låtar som baseras på personer som låten Kalles bolag. Eller det helt instrumentala spåret Vandring i hembygden.

Rent musikaliskt finns här spår av allt från Jojje Wadenius som doppats i en kopp med Bo Kaspers Orkester till Cornelis och Peps Persson.

Totalt medverkar fem olika sångare på albumet. Ulf Bergstrand och Marcus Axelsson är bandkollegor till Jonas i eksjöbandet Oakland. Emilia Staaf är känd från Eksjös musikalscen och Lasse Ugarph syns och hörs i eksjöbandet Climate Zombies.

– Det var faktiskt bara Matilda Gränne Crommert som jag inte jobbat med tidigare. Hon sjunger på låten Eksjöån och Hotellträdgården, tillsammans med Marcus Axelsson. Det blev en himla fin palett av röster på hela skivan, säger Jonas Magnusson.

Skivan finns på digitala strömningstjänster under namnet Studio Prioett som är namnet på Jonas studio.

– Den ligger granne med mitt boningshus som är ett Eksjöhus av modellen Priotvå så därför fick studion kort och gott heta Prioett, berättar Jonas.

Vill du lägga vantarna på en fysisk cd finns den att köpa i utvalda butiker i centrala Eksjö. Du kan också beställa en cd eller en vinylskiva på studions hemsida studioprioett.se. CD-släppet sponsras av Puttes Minnesfond.