Julmarknaden – en kär tradition i Eksjö

Kristoffer Karlsson

Den första julmarknaden i Eksjö hölls 1993, vilket innebär att det i år är 30-årsjubileum för den populära marknaden.
– Vi ser fram emot en härlig, traditionell julmarknad med mat och hantverk i fokus. Och så massor av julstämning förstås, säger Pia Löfgren som ansvarar för bokning av utställare till marknaden.

Den 9-10 december är det dags för den årliga julmarknaden i Gamla stan i Eksjö. Under de två dagarna räknar arrangörerna med uppemot 30 000 besökare.

– Det kommer bussar från i princip hela södra Sverige. Många av våra besökare är återkommande och vi vet att marknaden är mycket uppskattad. Att vi har fri entré och den mysiga och unika miljön är två faktorer som bidrar till att vår julmarknad blivit så populär, säger Pia.

Totalt är det 125 utställare som kommer till årets julmarknad – 54 inomhus och 71 utomhus.

– Det är helt fullbokat så intresset har varit jättestort. Många av utställarna kommer besökarna att känna igen från tidigare år, men vi har även en del nytillskott, berättar Pia.

Förutom alla spännande utställare så blir det även underhållning och aktiviteter, bland annat i form av en ukrainsk kör som sjunger julsånger på torget, du kan prova på smide på Museigården, åka remmalag, träffa Smålands Husarer, njuta av en vandrande kör som sjunger julsånger, de populära gycklarna – och så klart den riktiga jultomten!

– Vi bygger upp en tomtemiljö på Stora torget, dit alla barn kan komma och lämna sina önskelistor, berättar Pia.

Under julmarknaden är det också öppet i alla butiker, vilket ytterligare bidrar till den mysiga atmosfären.

– Jag vill också slå ett slag för julvisningarna på Aschanska gården. Julvisningarna är väldigt unika, med uppdukat gottebord och pianisten på plats. Ett bra tips är att köpa biljett i förväg (köps på nortic.se, reds anm.), eftersom det bara finns 10 platser per visning, säger Pia. På lördagen blir det visning varje hel och halv timme och på söndagen varje hel timme, fortsätter hon.

För den som vill ha något gott i magen under julmarknaden så finns det flera serveringar att välja mellan.

– Smålands Husarer serverar ärtsoppa på Museigården, Krusagården har servering och folkdanslaget dukar upp fika i sin lokal vid museet. På Fornminnesgården kan du njuta av varm glögg – och sen ska vi naturligtvis inte glömma alla godsaker du kan köpa hos våra utställare, säger Pia.

Precis som traditionen bjuder, avslutas julmarknaden på söndagen med en sprakande eldshow av gycklarna vid Norra Åbron.

– Då hoppas jag att vi kan summera en lyckad julmarknad, med många härliga upplevelser, fantastisk julstämning och massor av nöjda besökare, säger Pia. Drömmen är ett par minusgrader, klart väder, och några centimeter snö – precis som det ska vara på en gammaldags julmarknad, avslutar hon.

Eksjö Julmarknad 9-10 december

Lördag 10-18

Söndag 11-17

Båda dagarna avslutas med eldshow vid Norra Åbron