Eksjö kyrka förvandlas till musikalscen

Magnus Östberg

Med start under påskhelgen kommer Eksjö kyrka att förvandlas till musikalscen. Det är Teatertolvan och Svenska kyrkan som sätter upp den klassiska musikalen Jesus Christ Superstar som handlar om Jesus sista dagar.
– Vi kommer göra en klassisk version av musikalen som vi tror att publiken kommer att uppskatta, berättar Gunnar Forsell, regissör och lokal musikallegend.

Premiären är ganska exakt en månad bort när Eksjö & co hälsar på under repetitionerna på Kyrkbacksgården i Eksjö. Det märks att det börjar bli allvar. Regissör Gunnar Forsell och koreograf Anja Jonsson pekar och instruerar. Texterna sitter och de medverkande är fokuserade. Av ensemblen är största delen lokala förmågor. Men huvudrollsinnehavaren heter Filip Morel och pendlar från Malmö till Eksjö varje helg för att repa.
– Det funkar väldigt bra faktiskt. Det är smidigt ta sig hit med tåget, berättar Filip som till vardags jobbar på ett eventföretag i Malmö. Men det är klart jag drömmer om att kunna leva på att jobba med musikaler, fortsätter han.

Att Filip fick huvudrollen i Jesus Christ Superstar är, som så mycket annat här i livet, konsekvensen av en rad tillfälligheter.
– Min före detta lärare på folkhögskolan där jag pluggade musikalteater tipsade mig om att söka – och så fick jag den, berättar Filip som i höstas spelade rollen som Tom Collins i musikalen Rent på Kulturhuset i Halmstad.

Gunnar Forsell är regissör för hela föreställningen. Det var med honom som idén om att sätta upp Jesus Christ Superstar föddes.
– Jag har alltid varit fascinerad av kyrkorummet som scen. Kyrkan för ju med sig en viss respekt. Man står inte i Djurgårdsklacken och hejar på Hammarby om du förstår vad jag menar, säger Gunnar som förklaring till varför valet föll på just Jesus Christ Superstar.
När musikalvalet var klart tog Gunnar kontakt med Per Walett som är kyrkoherde i Eksjö församling.
– Att starta upp en musikal brukar vara ganska mycket hårt arbete. Du behöver lokal, musiker, en budget och tusen småsaker som man inte tänker på. Med Eksjö kyrka som samarbetspartner i detta fick vi väldigt bra hjälp. Med kyrkokören fick vi extremt proffsiga musiker till exempel, berättar Gunnar.

Genom åren har Gunnar satt upp 14 musikaler som setts av närmare 100 000 personer! Han har fått både ris och ros men verkar ta det hela med ro och drivs av ett genuint engagemang och en stark kärlek till musik och teater. När det nu är Jesus som står i fokus är Gunnars version mer trogen orginalet än de mer moderna tolkningar som förekommit under åren.
– Vi fokuserar mycket på musiken och låter skådespelarna ta mycket plats i hur de vill tolka sina karaktärer. Då händer det spännande saker, berättar Gunnar som tycker det är viktigt att hålla en hög kvalitet på alla delar av produktionen.

– Jag håller med och jag är extremt imponerad av den proffsighet och det engagemang som jag mött här. Eksjö är ju trots allt en ganska liten stad, säger Filip försiktigt. Men engagemanget är enormt och att kunna erbjuda publiken så proffsiga arrangemang som det görs här är rätt unikt, fortsätter han.