Eksjö Ljusfest 2015 bjuder på en stad i ljus

Magnus Östberg

ljusefest1

Under höstens mörkaste månad förvandlas Eksjö till en stad i ljus. Under Eksjö Ljusfest kommer utvalda gårdar att få ny belysning av ljusdesigners, byggnader väcks till liv med ljus och ljuset sprider sig genom gårdar och gränder ända fram till julmarknaden.

Eksjö Ljusfest startade i liten skala redan för två år sedan och togs emot positivt av både besökare och medverkande arrangörer. Konceptet är egentligen ganska enkelt; gårdar, gränder och byggnader i Eksjö får nytt liv genom ljussättning av ljusdesigners.

– När det är som mörkast behöver vi få in mer ljus i våra liv. Genom att lysa upp staden får vi se våra vackra gårdar och byggander i nytt ljus, så att säga, säger Lars Persson som är en av projektledarna för Eksjö Ljusfest.
Ljusfesten startar den 29 oktober och invigningen sker parallellt med Smålands kulturfestival som har sin invigningskonsert i Eksjö kyrka.

– Efter konserten arrangeras en stadsvandring som avslutas med en eldshow i vattenledningsparken, berättar Lars Persson.

Exakt vilka gårdar och byggnader som kommer att lysas upp är inte helt klart i skrivande stund.

– Stadshotellet, Brännerigården och Vattentornet är tre av de platser som kommer att belysas av olika ljusleverantörer. Men det kan bli flera, säger Peter Sjöbrink på Eksjö Elteam som sköter den tekniska delen av Eksjö Ljusfest.

Ljus promenad till hatten
Under hela ljusfesten kommer det att arrangeras stadsvandringar med guider som visar upp Eksjö i ett nytt ljus. Men det blir också andra inslag av ljus under november.

– Det exakta programmet är inte spikat ännu, men kommer att publiceras på visiteksjo.se så fort tider och platser är klara, säger Lars Persson.

ljusfest2

Foto: Johan Lindqvist, www.johanlindqvist.com