Eksjö stadslopp är tillbaka

Kristoffer Karlsson

Sedan 1985 har det arrangerats löpartävling i centrala Eksjö och efter ett par års uppehåll är det nu alltså dags igen. Tävlingen avgörs i fyra olika klasser; 600 meter för de allra yngsta, 1 km för de lite större barnen och 5 respektive 10 km för motionärer och tävlingslöpare. Starten går i Vildparken och samtliga distanser har målgång på torget. För att ett lopp i stadsmiljö ska fungera så krävs det en ganska stor organisation.

– Vi är nog ca 50 funktionärer totalt under dagen. Det är allt från sjukvårdspersonal till flaggvakter som ser till att löparna kan ta sig fram i trafiken på ett säkert sätt, berättar Christer Bjärnlöf. Förberedelserna har pågått ända sen i
februari då vi tog beslut om att genomföra loppet. Utan våra engagerade föreningsmedlemmar så hade det inte varit möjligt, fortsätter han.

Bansträckningen är i princip densamma som den brukar, vilket innebär en ganska flack bana i Eksjös vackra omgivningar.

– Vi har fått göra några småförändringar eftersom staden inte ser riktigt likadan ut som den gjorde för tre år sedan. Vi brukar säga att banan är medelsvår – ganska flack, men med ett par rejäla backar, säger Christer. Vi hoppas att så många som möjligt ger sig ut och hejar på löparna längs banan och bidrar till att skapa en härlig stämning, fortsätter han.

Intresset har varit stort och framför allt är det många löpare från andra orter som har anmält sig.

– Det är jätteroligt att intresset är stort och vi hoppas att anmälningarna ska fortsätta trilla in. Vi vet av erfarenhet att många väntar till dagarna innan med sin anmälan så vi har gott hopp om ett stort startfält, säger Christer. Den som vill anmäla sig gör det vid vårt kontor i Olsbergs arena och efteranmälan är öppen ända fram till en timme innan start, fortsätter han.

– Loppet är viktigt av många skäl. Dels bidrar det till en levande stadskärna vilket vi är glada att kunna bidra till. Men det är också en viktig inkomstkälla för föreningen som hjälper till att finansiera vår barn- och ungdomsverksamhet, säger Christer Bjärnlöf. Sist av allt vill jag uppmana alla att ta det lite extra lugnt i trafiken under de timmar som stadsloppet pågår. Sänk hastigheten och respektera våra flaggvakter så kommer det att flyta på smidigt, avslutar han.