Nöje & evenemang

Eksjö Tattoo laddar upp med internationell musik

Bild: Johan Lindqvist
Den 9-11 augusti är det dags för Eksjö International Tattoo. Även detta år gör evenemanget allvar av just begreppet ”international”.

Säckpipor och dragspel. Amatörer och proffs. Majestätisk musik under bar himmel mitt i hjärtat av Eksjö. Det är vad Eksjö Tattoo utlovar även detta år. Och på papperet ser det ut att bli en bra mix av allt det som evenemanget gjort sig kända för – variation och kvalitet!

– Alla detaljer kring deltagande orkestrar och föreställningens innehåll är inte helt klara än, men förutom Hans Majestet Kongens Garde och Hemvärnets Musikkår Eksjö så kan vi nu meddela att även Marinens Ungdomsmusikkår, Brunswick Accordion Band och Southern Highlanders Pipes & Drums är klara för årets Eksjö International Tattoo, berättar Thomas.

Programmet för tattoot skapas av Torgny Hanson, konstnärlig ledare och Thomas Samuelsson, projektledare för evenemanget. Även i år satsar de på ungdomars medverkan i evenemanget.
– För oss är det naturligt att ungdomen ska finnas representerad i programmet. Det är de som är framtiden för musikkårerna och blåsmusiken. Vi har därför som motto att alltid ha med en ungdomsmusikkår för att bidra till att entusiasmera våra ungdomar, förklarar Thomas.

I år är det Marinens Ungdomsmusikkår som står för ett av de yngre inslagen i tattoot. Kåren bildades 2002 och har erkänts som en ”musikkår med god musikalisk kvalitet och förmåga”.
Utöver de redan nämnda orkestrarna har Eksjö Tattoo även lyckats med presitigebokingen Hans Majestet Kongens Garde. Det är en värnpliktsorkester dit man kan söka när man blir kallad att göra sin värnplikt i Norge. Om man blir antagen får man göra värnplikten som musiksoldat. HM Kongens Garde består av två enheter, dels en musikkår och dels en soldattrupp där soldaterna gör en avancerad exercis. Totalt består HM Kongens Garde av ungefär 60 musiker och 40 drillsoldater.
– Vi har försökt att boka HM Kongens Garde sedan 2012 men då de är väldigt populära har vi inte lyckats förrän nu. Detta mycket tack vare att vi numera är medlemmar i IATO, där också norska försvarsmusiken är medlemmar, förklarar Thomas Samuelsson.

Fakta & kuriosa

Tattoo i Eksjö genomfördes för första gången 1989, och är därmed Sveriges äldsta aktiva tattooet i Sverige. Under åren har Eksjö International Tattoo gästats av musikkårer från en lång rad olika länder förutom Sverige. Mest långväga är The Derwent Concert and Marching Band från Tasmanien som medverkade 2001. Föreningen Eksjö International Tattoo genomför evenemanget på uppdrag av Eksjö kommun och i samarbete med Försvarsmakten, Eksjö garnison och Svenska kyrkan.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Nöje & evenemang"

Helgen den 8-9 december bjuder Eksjö in till traditionell julmarknad, mitt i stadens hjärta. Precis som vanligt blir det massor av utställare och fokus ligger på mat och konsthantverk.

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …

Julbordstider. Det bästa sättet att bereda väg för julkänslorna är med ett julbord. I Eksjö finns ett brett utbud oavsett om du vill ha lugn och ro eller fart och party. Eksjö julshow som håller till Olsbergs arena ställer i år upp med Martin Stenmarck …

29 september kl. 10-15 Den 29 september förvandlas stora torget i Eksjö till skördemarknad med massor av aktiviteter för både stora och små. Testa på halmhoppning, klappa kossorna, testa traktor eller njut av smarriga hamburgare. Bonnadan har blivit nå …

Sommarens vaktparader i Eksjö Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö Vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …