Eksjö växer så det knakar

Magnus Östberg

eksjo-vaxer

I Eksjös nyaste villaområden ploppar nya hem upp som svampar ur jorden. Mitt emot Eksjö tingsrätt bygger Eksjöbostäder nya hyresrätter som i stort sett redan är uthyrda! Men inte nog med det; i området kring Sjöängen planeras för ytterligare nya villor – och hyresrätter.

Invånarantalet i den idylliska trästaden ökar sakta men säkert. Det är inga siffror som skulle få en stockholmare att lyfta på ögonbrynen, men det är en ökning och prognoserna för de kommande åren pekar fortsatt uppåt. Men är det något som skulle skapa ögonbrynshöjningar så är det byggtakten i Eksjö. Nya villaområden ser dagens ljus och i det senaste (Prästhagen) är tomterna snart slutsålda.

– Vi har bara ett fåtal tomter kvar och de ställer lite extra krav på husets utformning. Därför har våra arkitekter specialritat en husmodell efter tomten som gör att du får mycket yta för pengarna plus en takterass i sydvästläge, berättar Stefan Kling, säljare på Eksjöhus.

Även Hjältevadshus rapporterar om ökad försäljning och ser en ökning av byggandet både i Eksjö och i andra delar av landet.

– Vi bygger mycket just nu och ser ett ökat intresse för att bygga ny villa från både äldre och yngre. Det är ju inte dyrare att bo i villa idag än i en hyreslägenhet, konstaterar Mikael R. Olsson, försäljningschef på Hjältevadshus. 

Men behovet av olika bostadstyper verkar ändå vara konstant. I kvarteret Lunden mitt emot Eksjö tingsrätt bygger just nu Eksjöbostäder det som kallas ”Eksjös nya stadsport”. 28 lägenheter i något högre hus än vi är vana att omge oss med. Lunden byggs i flera etapper och kommer totalt omfatta cirka 70 lägenheter om allt går som det ska.

I12-området och delar av Sjöängen är också ett område som utvecklas. Än är inget definitivt beslutat men enligt liggande förslag så blir det blandad bebyggelse med både hyresrätter och villor.

Som grädde på moset öser många nya kommuninvånare lovord över kommunens inflyttarservice som guidar potentiella eksjöbor till rätt instans oavsett om det gäller bostad, jobb eller föreningsliv. Att säga att Eksjö växer så det knakar kanske kan sägas vara en överdrift när det gäller ökningen av antalet invånare. Men sett till bostadsbyggandet växer Eksjö så att det hörs över hela höglandet.