Eksjöbostäder fyller 50 år

Magnus Östberg

I år firar Eksjöbostäder 50 år som bolag. Det kommer att firas under hela året med olika aktiviteter för hyresgästerna.

Eksjöbostäder är en pigg femtioåring. Med en färsk vision om att bli den ”Bästa värden för dig” satsar bolaget vidare mot nya projekt för att driva Eksjös bostadsmarknad framåt.
Men historien om Eksjöbostäder börjar 1969. Då bildades Stiftelsen Eksjöbostäder som har satt sina spår i Eksjöbors medvetande.
– Förkortningen Stebo hänger fortfarande kvar hos många äldre Eksjöbor trots att det är 25 år sedan vi blev Eksjöbostäder AB, berättar Maria Lund som är vd för bolaget sedan 2015.

Femtioårsjubiléet kommer framförallt att handla om hyresgästerna. De kommer bland annat bjudas in till födelsedagskalas i vattenledningsparken under mitten av maj.
– Det blir musik, trolleri, hoppborg och så klart kaffe och tårta som det ska vara på ett riktigt kalas, berättar Maria Lund.

Under året kommer Maria tillsammans med kollegor att åka ut och träffa hyresgäster för att berätta om företaget och vad som händer i bolaget.
– Vi är inne i en intensiv utvecklingsfas så det finns mycket att berätta om och det är också viktigt att träffa hyresgästerna och höra hur de har det, säger Maria.

Fakta: EKSJÖBOSTÄDERS HISTORIA

1969
Stiftelsen Eksjöbostäder, Stebo, bildas. Kurt Österlund är vd. 72 nya lägenheter byggs första verksamhetsåret. 1975 står 250 lägenheter i Grevhagen klara.

1982
Bolagets första dator installeras!

1988
20 lägenheter byggs i Ljungbergska Gårdarna.

1994
Eksjöbostäder AB bildas.

1998
350 lägenheter i östra delen av Eksjö säljs. Ett par år senare påbörjas rivningen av sex huskroppar i Grevhagen. Lennart Schön tillträder som vd.

2003
Driften av gata/park och va överförs till Eksjö Energi.

2006
Eksjöbostäder köper Snickaren. Mellan 2010 och 2017 säljs bland annat Geväret, Kräftan, Filaren, Fasanen (Grevhagen), Sparven, Tallen och Vågen Västra samt Sabeln och Svärdet.

2008
Torbjörn Hammerth blir vd.

2015
Maria Lund tillträder som vd.