En app som håller koll på dina leverfläckar

Magnus Östberg

Jan-Olof Svärd är läkaren som också kan lägga till ”uppfinnare” på visitkortet. I det egna företaget Druiden AB utvecklar han allt från sjukvårdshjälpmedel till appar. En av Jan-Olofs appar heter Molewatcher och används till att hålla koll på hur dina leverfläckar förändras över tid.

– Så här års dyker det upp diverse skrämselpropaganda i media kring leverfläckar och solning. Jag tänkte att det måste finnas ett sätt att hålla koll på hur de förändras i form och färg på ett enkelt sätt. Telefonen har man ju alltid med sig, så det blev en naturlig utgångspunkt. Strukturen och informationen bygger på de allmänna råd som ges i av sjukvården och rådgivningar. Man ska ha koll på sina leverfläckar över tiden. följa dem till form, färg och storlek. Detta är inte lätt att komma ihåg. MoleWatcher är ett hjälpmedel där man kan jämföra sina fläckar över tiden, berättar Jan-Olof.

josPrincipen är enkel; du fotar dina leverfläckar med telefonens kamera (på samma avstånd och i samma ljus) med regelbundna intervaller. Molewatcher hjälper dig sedan att jämföra bilderna så att du enkelt kan se om de blivit större eller ändrat färg.

– Självklart är det viktigt att poängtera att appen inte ställer någon form av diagnos. Den är ju bara ett hjälpmedel för att du enklare ska kunna se just förändringar. För hur ofta tänker man inte att man borde komma ihåg att kolla sina leverfläckar? Och hur svårt är det inte att se förändringar från en månad till en annan? Med Molewatcher blir det mycket enklare, säger Jan-Olof.

Appen Molewatcher finns för både Android och Iphone och kostar 7 kronor att ladda ner. Läs mer här >>

Fler uppfinningar av Druiden

  • Cliqstep – ortopediskt hjälpmedel som används vid t.ex. benbrott för att ge dig en indikation på hur hårt du kan belasta benet när du går.
  • Xsafe – en app för utomhussport som automatsikt larmar dina vänner om du blir liggande i mer än 30 sekunder.
  • Endoloc – medicinskt hjälpmedel för att underlätta endoskopiska undersökningar och genomföra dem enklare.