En stämningsfull jul i mysiga Eksjö

Kristoffer Karlsson

Efter förra årets inställda marknad så är det i år dags för Eksjö julmarknad att göra storstilad comeback.
– Det är väldigt efterlängtat för många – både utställare, besökare och Eksjö Handel, säger Pia Löfgren som är chef på Eksjö museum.

Årets upplaga, den 28:e i ordningen, blir en julmarknad helt i traditionens tecken.

– Vi har ett koncept som vi har jobbat fram under många år, och som har visat sig väldigt lyckat. Vi gör små förbättringar varje år, men i grund och botten så är konceptet detsamma, säger Pia Löfgren.

Till årets julmarknad är det många nya utställare som har anmält sig.

– Vi är mycket glada för att intresset har varit så stort bland utställarna. Många av trotjänare återvänder, men vi kan också bjuda på många spännande nytillskott i år. Det blir i vanlig ordning mycket hantverk och mathantverk, men även lite annat, berättar Pia Löfgren.

Den 1 oktober släpptes Corona-restriktionerna, och det var först då som beslutet fattades att Eksjö julmarknad skulle genomföras.

– Det har varit bråda dagar sedan dess. Det vi normalt sett har hela året på oss att fixa har vi fått lösa betydligt snabbare i år. Men vi har många års erfarenhet och vi har fått ihop det på ett bra sätt även i år, berättar Pia.

Förutom utställarna så blir det även många andra aktiviteter under årets julmarknad. Jultomten finns på plats i Järnvägsparken, gycklarna går runt bland besökarna, Smålands Husarer och Husarkvartetten kommer och på Söder går remmalaget.

– Dessutom blir det traditionsenlig visning av Aschanska gården där julgranen är klädd och “gottebordet” dukat. Vi vill ge en riktig julupplevelse till alla som besöker Eksjö julmarknad, säger Pia Löfgren.

Eksjö julmarknad är unik på så sätt att den arrangeras i en naturlig stadsmiljö. Och inte i vilken miljö som helst. Den gamla trästaden är en perfekt kuliss och ger precis den känsla man vill åt när man vill komma i julstämning.

– Dessutom kan du besöka våra butiker, caféer och restauranger under julmarknaden, vilket också bidrar till helhetsupplevelsen, säger Pia.

Totalt beräknas närmare 30 000 människor besöka Eksjö julmarknad under två dagar.

 

BILDER: MAGNUS ÖSTBERG