En taktfast julklapp till sommaren

Carina Engqvist

taktfast

Foto: Johan Lindqvist.

2016 genomförs bara ett enda internationellt tattoo i Skandinavien. Det sker den 11-13 augusti med trästaden Eksjö som kuliss åt en färgsprakande show med mäktiga musikupplevelser. Biljetterna släpps i december –  en perfekt julklapp till alla som gillar musik!

För väldigt många musikälskare är Tattoo-helgen i augusti vartannat år en högtidsstund. Då kommer svenska och utländska orkestrar av toppkvalitet till Eksjö för att spela allt från marscher till populärmusik. De bjuder i regel på en och annan överraskning i en stegvis upptrappning mot den mäktiga finalen. En upplevelse som vana tattoo-besökare inte vill missa. En av dem är Lennart Bogren, ny ordförande i den ideella förening som står bakom arrangemanget.

Lennart var trombonist i unga år och musiken ligger honom varmt om hjärtat. De militära takterna sitter i ryggraden sedan lumpartiden och i egenskap av kommunstyrelsens ordförande har han under många år representerat kommunen och det goda värdskapet på närmare 30 föreställningar.

–  Jag kan tycka synd om alla som bara får vara med en enda gång. Jag njuter lika mycket och upptäcker nya saker både tredje och fjärde tillfället jag ser en föreställning. Det häftigaste är att musik är ett internationellt språk och det är en härlig känsla att se 400 musiker från olika länder förstå varandra i det storslagna avslutningsnumret.

Förberedelserna i arbetsgrupperna är sedan länge i full gång. Eksjöbor med stor kunskap, engagemang och ett genuint intresse för musiken och traditionen planerar med stor noggrannhet allt från program och marknadsföring till logistik och arenabygge. Till arbetsgrupperna finns en rad volontärer kopplade.

– Alla jobbar ideellt och utan dessa eldsjälar hade Eksjö Tattoo inte varit genomförbart, konstaterar Lennart.

Vad tror du att arrangemanget betyder för Eksjö kommun?

– Evenemang över huvud taget är, vid sidan av jobb och bostäder, väldigt värdefulla för en kommun. Vi måsta ha roligt också! Eksjö Tattoo stärker vår identitet som kulturkommun och militärstad och är en oerhört viktig del i kommunens utbud. Personligen tycker jag att arrangemanget är så starkt att det har betydelse även för det regionala kulturlivet, säger Lennart Bogren.

taktfast4 taktfast3 taktfast2 taktfast5

Fakta

Historiskt förekom livemusik bara i välbärgade kretsar samt i kyrkan och på dansbanan. I militärstäder, med professionella yrkesmusiker, blev militärmusiken folkets musik. I Eksjö har bland annat Hemvärnets musikkår fört traditionen, uppskattningen och stoltheten för militärmusiken vidare.

Tattoo är en fest med musik, färg och rörelse. Här ryms marscher, militärmusik, folkmusik och populärmusik.
Eksjö Tattoo 2016 blir den elfte upplagan och Eksjö har därmed den längsta tattoo-traditionen i Sverige. Biljetter finns att köpa via hemsidan www.eksjotattoo.se samt på turistbyrån och Emilkraften.