Ett bra sparande skapar stora möjligheter

Kristoffer Karlsson

spara

Att ta studenten är en stor upplevelse. På ett sätt är det porten till vuxenlivet, och innebär för många att det börjar bli dags att stå på egna ben. Övergången till vuxenvärlden är också förknippad med många kostnader, men det finns bra sätt att förbereda sig, säger Joakim Gustavsson på Länsförsäkringar Bank & Försäkring.

Själva studentfirandet kan i många fall vara en ganska dyr historia. Kläder, studentmössa och mycket mera står på inköpslistan och är man oförberedd kan kostnaderna bli jobbiga att hantera.

– Om du har ett regelbundet sparande så behöver inte dessa kostnader vara någon stort problem, säger Joakim. Ett bra sparande gör dessutom att man är bra rustad för andra utgifter, som till exempel körkortet och den första bilen, fortsätter han.

För många betyder studenten att det är dags att börja leta efter det första egna boendet, kanske på någon av universitetsorterna. Även om det är en hyresrätt så är det bra att ha en slant sparad till möbler, husgeråd och liknande.

För den som vill köpa en bostad, och ska lägga in en kontantinsats, är det en förutsättning att ha ett bra sparande.

– Normalt är kontantinsatsen 15 procent av köpeskillingen vid köp av bostad, förklarar Joakim Gustavsson.

Ett eget sparande kan vara det som avgör om man har möjlighet att köpa en bostad eller inte, avslutar han.

3 punkter för ett lyckat sparande

1. Börja i tid!
Tiden är spararens vän. Ju tidigare du börjar desto mer pengar har du när det det är dags för livets stora utgifter.

2. Spara regelbundet
Ett månadssparande är det absolut bästa sättet att spara. Se det som en månatlig investering i dig själv! Månadssparande är också ett bra sätt att sprida riskerna.

3. Spara först!
Redan när lönen eller studiebidraget kommer in på kontot är det dags att sätta undan månadens sparpengar. Det gäller att hitta en lagom nivå, men ett riktmärke kan vara att sätta av 10 procent av pengarna som kommer in till sparande.

Om du ska spara på ett sparkonto, i fonder eller på något annat sätt beror helt på din tidshorisont och din riskvilja. Kontakta din bank för att få råd!