Allmänt

Experternas bröllopstips

Bevara bröllopsdagen

Mia Modigh Westlund är bröllopsfotografen i Eksjö som just nu kompletterar sin kompetens med en utbildning i grafisk formgivning och gör sin praktik på Eksjö & co. Här delar hon med sig av sina tre bästa tips för minnesvärda bröllopsbilder.

Fånga ögonblicken!

Se till att en fotograf är med så stor del av dagen som möjligt. Att ha någon som professionellt fångar ögonblicken då du till exempel kramar om din morfar eller när barnen dansar i kyrkan är ovärderligt – speciellt när det gått några år. Då är det ögonblicken som är fångade på bild som gör att du minns känslan från den dagen.

Dela upp porträtten

Ta porträttbilder vid olika tillfällen under bröllopsdagen. Börja med lite ”first look”-bilder innan vigseln med bara dig själv, din partner och fotografen. Komplettera med fler porträtt efter vigseln, då har oftast den värsta nervositeten lagt sig och du får mer avslappnade bilder. Avsluta med ytterligare ett porträtt-tillfälle i solnedgången – då är ljuset som allra mest magiskt!

Gör något med dina bilder

Att ha sina bilder digitalt är en självklarhet. Men det är först när bilderna får berätta en historia i en bok eller album som du verkligen kommer att uppskatta dem. Inget går upp emot att bläddra i ett fotoalbum tillsammans och minnas dagen som den var.

Anna Nelzén på Blomsterboden tipsar om aktuella trender när det gäller brudbuketter. Anna och hennes kollegor har gjort brudbuketter i över 20 år.

Trender: Brudbuketter

Vad är hett när det gäller brudbuketter idag?
– Idag går buketterna mot det lite vilda hållet. Det är väldigt modernt att buketten ska kännas som något man nästan plockat ihop själv och att den är lite asymmetrisk i sin utformning. För några år sedan var det mycket mer rundbundet och en lite ”sötare” känsla i buketterna. Men det är mycket svårare att göra en bukett som ska kännas vild än perfekt, berättar Anna.

Det känns som om det är mer blommor i dekorationer nu för tiden också?
– Ja, framförallt i håret. Även där är det trendigt med större blomsterdekorationer som är lite vilda och inte så perfekta.

Vad finns det för trender när det gäller färger?
– Idag är det populärt att jobba med färger som går ”ton i ton” – flera nyanser av samma grundfärg. Eller att man går från brunt till en mörkt rosa färg i en och samma bukett.

Har kundernas önskemål ändrat sig under åren?
– Kunderna har mycket tydligare önskemål idag. Ofta kommer de in med en bild på hur de vill ha det och då är det enklare för oss att göra en bukett som kunden vill ha. En del är ute i lite väl god tid och vill ha total kontroll – det kanske är lite ”bridezilla”-fenomenet. Optimalt för oss är att få beställningen en månad före bröllopet, berättar Anna.

Mats Danielsson är expert och föreläsare inom vett och etikett.

3 snabba tips för bröllopsgästen

1. Om du blir bjuden på bröllop ska du svara på inbjudan inom 10 dagar, oavsett om du tackar ja eller nej. Om du tackar nej ska du alltid ange en orsak.

2. Anländ till festen i rätt tid, rätt klädd och med ett gott humör. Det är inte OK att ta med sig egna gäster.

3. Om du ska hålla tal – håll det kort – max tre minuter. Vänd dig mot brudparet och avsluta alltid med en lyckönskning.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Allmänt"

Gult blir grått. I skrivande stund pågår en ommålning avGuldsmedsgården där Lennarts konditori huserar sedan 1960-talet. I det nordvästra hörnet av Stora torget i Eksjö ligger en av stadens många byggnadsminnesmärkta fastigheter; Guldsmedsgården. Byggn …

Martin, Malin och Mattias driver sedan den 1 maj Hessels Colorama. Hessels Colorama är en anrik butik som sedan årtionden är ett välkänt inslag i Eksjös butiksutbud. Men nu blåser förändringens vindar och sedan en tid tillbaka drivs butiken av tre tidi …

Sandra Ljung tog över Näckrosen i Eksjö den 1 april.Passform, kvalitet och funktion har alltid varit Näckrosens signum och med nya ägaren Sandra Ljung bakom rodret kommer det att förbli så. På Näckrosen finns ett stort utbud av underkläder, nattplagg, …

Smarta hemprylar Vem ringer på dörren? Smart dörrklocka med inbyggd kamera och rörelsesensor. Se direkt i din telefon vem det är som ringer på dörren. Finns hos Edgar Security. LED-strålkastare med rörelsedetektor LED-strålkastare från Elon Elbutiken. …

Förkläde, vantar och handduk som Johan bär på bilden kommer från Otyg. Stekpannan från Elon Johanssons Mekaniska och köttet från Norrby ängar. Foto: Mia Modigh Westlund Nästan alla grillar. Vissa har en stor gasolgrill på altanen medan andra föredrar e …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspeln …