Hälsa

Fantastiskt fina fräscha fötter

Det är dina fötter som bär dig genom livet och därför är det viktigt att du håller dem i bra kondition. Vi tog ett snack med Ann-Louise Kling Reiver på Ann-Louise fotstuga och Ann Sophie Carme på Lotus hud & fotvård och fick många värdefulla tips.

Dina fötter är på många sätt en avancerad kroppsdel. Varje fot innehåller 29 skelettdelar, 19 muskler och över 100 ligament.

– Dessutom har vi över 250 000 svettkörtlar i våra fötter, berättar Ann-Louise.

Precis som vi tar hand om resten av kroppen genom att exempelvis motionera och äta rätt så måste vi också ge våra fötter den uppmärksamhet som de så väl behöver.

– Det finns väldigt mycket som man kan göra själv som är bra för fötterna. Till exempel är det viktigt att välja bra skor som inte är för platta eller för smala. Trånga skor kan leda till nageltrång, förklarar Ann Sophie.

Ett annat bra tips är att med jämna mellanrum ta ett fotbad.

– Jag brukar rekommendera att man sitter max 20 minuter. Har man diabetes så bör man halvera den tiden. Ha gärna exempelvis Himalayasalt i fotbadet, då det innehåller många nyttiga mineraler, tipsar Ann-Louise. Efter badet är det viktigt att du torkar fötterna noga. Fila vid behov och smörj sedan in fötterna med en fuktighetsbevarande kräm eller salva, fortsätter hon.

Många människor tränar regelbundet, men väldigt många glömmer bort att också träna fötterna.

– Det finns många bra övningar som ger dig starka fötter. Exempelvis tåhävningar stärker hela undersidan på foten och går utmärkt att göra medan du borstar tänderna, tipsar Ann Sophie.

Om du åker till havet på semestern så har Ann-Louise ett riktigt bra sommartips för fötterna.

– Gå barfota i vattnet utmed strandkanten. Saltet tillsammans med sanden ger fina fötter, läker hälsprickor och ger ökad blodcirkulation. Fötterna tar även upp viktiga mineraler och som en bonus så får vi motion också, säger hon.

Om du har problem med dina fötter så kan det vara bra att besöka en fotspecialist. Då får du massor av bra tips på hur du själv kan sköta dina fötter för att lindra besvären.

– Men även om du inte har besvär tycker jag att du
ska gå på fotvård åtminstone en gång per år, tipsar Ann Sophie Carme.

FYRA TIPS x 2 för dina fötter

Tips från Ann-Louise fotstuga

  1. Byt strumpor varje dag och vädra skorna.
  2. Välj bra skor som inte klämmer
  3. Barfota är bra för fötterna – lufta fötterna så ofta du kan.
  4. Har du problem med liktornar, knölar, vårtor eller med naglarna – ta kontakt med en fotterapeut.

Tips från Lotus

  1. Gå regelbundet på fotvård
  2. Lufta fötterna ofta och ha inte samma skor två dagar i rad.
  3. Släng fotfilen! Filar du ofta förstör du mer än du gör nytta.
  4. Använd strumpor av naturmaterial som bomull, ull eller bambu.

I Eksjö har vi allt för dina fötter både när det gäller vård, skor och produkter! Skor som passar just dina fötter hittar du hos Borgs Skor.
Glada fötter med rätt arbetskor från Eksjö Lantbruksservice.

Unna dig ett fotbad från Elkedjan.
Mjuk och skön, med produkter hos Lotus hud & fotvård. Här finner du både behandling och produkter.

Fotkräm och fotfil från Apoteket.
Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Att det är nyttigt att röra på sig råder det ingen tvekan om. Vi blir piggare, undviker övervikt och mår allmänt bättre. – Vi bör undvika stillasittande i så stor grad som möjligt, säger Jan-Olov Johansson, läkare vid vårdcentraler Bra Liv i Vetlanda. …

Idag pratar vi mycket om mat och hur viktigt det är att äta rätt. Vitaminer, kolhydrater, dieter och kostråd har de senaste åren varit flitigt omskrivet och debatterat i media.

Massor av alternativ för dig som vill träna och hålla dig i form! Nytt och fräscht på Forma Framtid Forma framtid på Nannylundsområdet i Eksjö fortsätter sin satsning mot sitt mål – att bli en av Sveriges bästa träningsanläggningar. – Vi är ett komplet …

Sedan en tid tillbaka är det fullt möjligt att besöka en läkare, oavsett var du befinner dig. –  Bara du har en internetuppkoppling så spelar det ingen roll om du är i Eksjö eller på stranden i Spanien.

Säg Skedhult till en eksjöbo så tänker hen förmodligen på golf. Men Skedhult är mycket mer än så. Sedan ett par år tillbaka har Eksjö kommun arbetat aktivt med att utveckla området till ett friluftsområde. Här finns idag grillplatser, vandringsleder, r …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …