Färgglatt & formstarkt

Magnus Östberg

Glasögon har blivit en självklar modeaccessoar. Idag är det lika vanligt att man har flera par glasögon som att man har olika smycken vid olika tillfällen.
– Det har hänt mycket de senaste tio åren och idag finns det bågar som passar alla åldrar, ansiktsformer och stilar, berättar Linnea Wik på Optiker Karvik.

Linnea Wik har jobbat på Optiker Karvik i ungefär ett år, men hon har lång erfarenhet av optikbranschen. Hon menar att en av de största förändringarna när det gäller glasögon är att de har blivit en viktig modeaccessoar jämfört med för 15–20 år sedan.

– Jag upplever att man tyckte att det fanns något pinsamt över att ha glasögon förr i tiden. Framförallt hos barn. Idag är det något helt annat och man vill ha snygga glasögon – gärna flera par, berättar Linnea.

Modet har svängt genom åren och idag ser vi bågar som är inspirerade från både 1980– och 1990–tal i butiken.

– Generellt kan man säga att det är mycket stora bågar i roliga former som gäller idag. Ofta med lite mer färg än tidigare. Det finns ett fantastiskt bra utbud, säger Linnea.

Även de klassiska formerna som pilotbågar hänger med i glasögonmodet.

– Det finns också många bågar som är halvt transparenta med en ton av till exempel rosa eller grått. Det är ju väldigt snyggt, säger Linnea.

Att kunna växla mellan flera olika modeller och utseenden är också något som efterfrågas av allt fler glasögonkunder. Att kunna matcha glasögon med en viss färg eller stil känns självklart för många.

– Det är väldigt vanligt idag att du beställer flera par när du ändå köper nya glasögon och ibland har vi ju erbjudanden där du kan få ett par glasögon på köpet. Eller om du hellre vill ha slipade solglasögon, berättar Linnea.

Solglasögon är ju också ett område där trender kommer och går. Men det som ökar kraftigt är solglasögon för olika sporter.

– Just nu ser vi stor efterfrågan på padelglasögon. Det ger ju dels en ökad säkerhet på planen men du kan också få bättre kontrastseende med ett par glasögon som är anpassade efter dig och den sport du utövar, säger Linnea.

Andra sporter där specialanpassade glasögon är stort är golf och cykling.

– När det gäller mer traditionella solglasögon är trenderna ungefär desamma som för vanliga glasögon – förutom att klassikerna kanske står ännu starkare där. Pilotbågar och Raybans klassiska modell håller ju verkligen fortfarande, säger Linnea.

Slipade glasögon för din sport

Slipade glasögon anpassade för golf, cykel eller padel är något som ökar just nu. Inte bara för att det är praktiskt – det kan även öka kontrastseendet och säkerheten när du utövar din sport.

Glada färger och former

Mer färg och annorlunda former på bågarna är något som kommer mer och mer i glasögonmodet. Välj en båge som passar dig och din personlighet.

Klassiker är alltid rätt

Pilotbågen är lika rätt idag som 1982 – både som vanliga glasögon och solglasögon.