Fredrik springer stadsloppet i finskor

Redaktionen

Sista fredagen i maj är det dags för Eksjö stadslopp. Ett klassiskt motionslopp i stadsmiljö på asfalt och en och annan kullersten. Men i tider när det pratas om vikten av ”rätt” löparskor går Fredrik Leiner från Borgs skor mot strömmen. De senaste sex åren har han sprungit stadsloppet iförd kostym och finskor.
– Men det är ett par väl dämpade skor som faktiskt är så sköna att de går alldeles utmärkt att springa i, säger Fredrik.

Eksjö stadslopp har blivit en självklarhet för löpare från både när och fjärran. Genom åren har löpare från såväl Mexico, Tanzania och Kenya stått som segrare.
– Vi har ofta deltagare från större delen av Sverige och segraren brukar springa för någon av klubbarna i storstäderna. Men vi har ju också haft många utländska löpare som till exempel Alfredo Trejo som sprang på den näst snabbaste tiden någonsin 1987, berättar Roger Didrick som är tävlingsledare för Eksjö stadslopp.
Trenden för motionslopp i allmänhet är att antalet deltagare blir fler och fler. Eksjö stadslopp är inget undantag.
– Vi brukar ligga runt 1200-1300 deltagare. Vi siktar på att nå 1500 löpare i år, men eftersom loppet ligger på en klämdag finns risken att många åker iväg. Å andra sidan kommer många hem och kanske springer loppet. Så vi får se, säger Roger som också poängterar att vädret spelar in på hur många som ställer upp.
En deltagare som springer oavsett väder är Fredrik Leiner som driver Borgs skor på Norra Storgatan i Eksjö. Att han dessutom tar sig igenom milen i kostym och klassiska lågskor är något som får publiken att höja på ögonbrynen.
– Det började som en rolig grej som jag gjorde tillsammans med Thörnell & Andersson. De fixade kostymen och jag fixade skorna. Poängen är ju att visa att vi har skor som är så sköna att det går att springa en hel mil i dem utan problem, berättar Fredrik.

Vinn herrskor från Borgs skor!

Här kan du läsa om Fredrik Leiner på Borgs Skor som under de senaste sex åren sprungit Eksjö stadslopp iförd kostym och skor av märket Rockport. Modellen som Fredrik springer i heter passande nog Maraton! Nu kan du vinna ett eget par Rockportskor. Tävlingstalongen hittar du i Eksjö & co nr 2 – 2017 på sidan sju. Talongen skickar du in senast den 12 maj. Lycka till!

När Eksjö & co träffar Fredrik för att fota är han dock lite tveksam till formen.
– Springa ska jag. Sedan får vi se om det blir fem kilometer eller hela milen. Det är mina vader som spökar lite, säger han försiktigt.
Fredrik brukar mötas av flitiga hejarop under stadsloppet. Det har lett till tider ner mot 45 minuter i full mundering.
– Men jag har varit nere på 43 minuter utan kostym och lågskor, tillägger han.
Banrekordet för Eksjö stadslopp sattes av Håkan Börjesson 1990. Tiden 30.08 är imponerande.
– Jag trodde Mustafa Muhammed skulle slå den när han var med 2011. Men det regnade och var inga vidare förhållanden så han gick i mål på 30.27. Men jag tror nog att tiden för herrarna går att slå. Rekordet för damerna på 33.52 av Marie Söderström är riktigt bra, så den tror jag är svårare att nå, tipsar Roger Didrick.

Eksjö stadslopp…
Arrangeras av Eksjö Södra IK och går av stapeln fredagen den 26 maj. Loppet har sträckningar från 600 meter för de allra minsta till 10 000 meter för motionär och elit. Det första stadsloppet med nuvarande upplägg gick av stapeln 1984.