Full fart på Sjöängscrossen

Magnus Östberg

cyclocross

CYCLOCROSS har länge varit en stor sport i större delen av Europa och har under senare år ökat även i Sverige. Sedan förra året har sporten hittat till Eksjö och den 14-15 november arrangeras Sjöängscrossen.
– Cyclocross är en riktig arenasport med mycket närkontakt som är kul att kolla på. Dessutom tilltalar den både landsvägscyklister och MTB-åkare som kan förlänga säsongen med cyclocross, berättar ­Mathias Johansson som är tävlingsledare för Sjöängscrossen.
Tävlingen arrangeras för andra året i rad och ingår i Svenska cupen med tävlingar både på lördagen och söndagen.
– Det blir två tävlingar samma helg och alla klasser tävlar båda dagarna så vi hoppas på mycket publik som hjälper till att heja fram cyklisterna, säger Mathias.
Banan i Sjöängen är anpassad för att uppfylla de krav som finns på cyclocrossbanor, berättar Mathias.
– Banan ska finnas i ”parkmiljö” samt vara tre meter bred för att du ska kunna köra om och 90 procent av banan ska vara cykelbar. Sedan kan du komplettera med allt från sandhinder till annat där man måste springa med cykeln, berättar han.
Tävlingsformen påminner dock mer om klassisk motocross än annan cykling; elitåkarna cyklar i en timme. Den som kört flest varv vinner. Förra året lockade tävlingen strax över 100 deltagare, men i år hoppas man på närmare det dubbla.
– Vi får väl se hur det går. Cyklister har en tendens att vara väldigt sena att anmäla sig, säger Mathias.

Läs mer på www.eksjock.se