Glöm inte bort dig själv i julstressen

Kristoffer Karlsson

Vi är på väg in i en härlig tid med samvaro, god mat och några dagars extra ledighet. Men julen är också en tid fylld av krav och där många känner sig stressade.
– Det är viktigt att inte glömma bort sig själv. Planera in tid för både återhämtning och träning, tipsar Katarina Holm som driver gymmet Adda på iTolv-området i Eksjö.

När julen kommer fylls att-göra-listan på i rask takt. Julklappar ska handlas, mat ska lagas, julgardinerna ska upp och huset ska pyntas.

– Bra förutsättningar för att orka med vardagen är att röra på dig, fylla på med mat och att ge tid för återhämtning, säger Elin Sixtensson, PT på Adda.

Om du tränar regelbundet så blir det lättare för dig att hantera perioder av ökad stress.

– Du bygger upp en stressbuffert som gör dig mer motståndskraftig. Men det viktiga är att du tränar – inte hur hårt du tränar. De positiva hälsoeffekterna kommer även vid lättare träning, säger Elin.

– För oss är det viktigt att träning är tillgänglig för alla. Vi jobbar med generösa öppettider, rimliga priser och en bredd i utbudet som gör att man kan hitta en aktivitet som passar, oavsett vilken nivå man vill träna på, säger Katarina Holm. Vi erbjuder allt från lugna pass som alla kan delta i till roliga danspass och riktigt tuffa pass, fortsätter hon.

Träning ska vara roligt och det gäller att få det till en naturlig del i sin vardag.

– Gruppträning är ofta ett bra sätt att få träningen att bli av. Det blir också en social aktivitet där man umgås och peppar varandra, säger Katarina.

Julen kan vara en hektiskt tid, men med god planering, lite egentid och fysisk aktivitet, så blir det också en härlig tid.

– Det är viktigt att prioritera – men prioritera inte bort dig själv. Passa på att tanka upp med energi genom att göra saker du vet gör dig gott, både i kropp och knopp. Slutligen är det viktigt att inte glömma bort att njuta av alla små fina stunder i vardagen också, avslutar de.