Grönt är skönt

Kristoffer Karlsson

Vill du ge dina växter en riktigt bra start i livet? Då kan det vara en bra idé att förkultivera dina plantor. Att förkultivera innebär att du sår frön inomhus. Då ger du dina växer en mjukstart och när det är dags att flytta ut i trädgården så är har de redan kommit en bit på vägen.

När det är dags att plantera ut dina små plantor så är det viktigt att du vänjer dem stegvis vid utomhusklimatet. Ställ ut dem under dagtid på en skuggig plats och ta in dem på nätterna. När frostrisken sedan är över så är de redo att flytta ut i trädgårdslandet, utomhuskrukan eller varför inte i en snygg loppisfyndad zinkbalja?

Miniväxthus från Bringners Blomsterlandet

Miniväxthus från Bringners Blomsterlandet

– Tomater, chili och sommarblommor är exempel på växter som passar bra att så inomhus, tipsar Johan Bringner på Blomsterlandet i Eksjö. Ett bra tips är att sticka ner en glasspinne i krukan där du skriver vad du har planterat. När de små gröna plantorna tittar upp över jordytan är nämligen de flesta förvillande lika.

Att förkultivera grönsaker och blommor är både roligt och enkelt. En påse såjord, några krukor eller ett miniväxthus är allt du behöver för att komma igång. Och så frön förstås!

– Vi har ett stort utbud av fröer och fråga gärna personalen i butiken om du är osäker på hur du ska göra, tipsar Johan Bringner.

En sommar utan gräsklippning

Automower från Eksjö lantbruksservice

Automower från
Eksjö lantbruksservice

När gräset växer som allra mest på sommaren så behöver gräsmattan klippas ungefär en gång i veckan. Men det finns förstås sätt att komma undan detta påhäng. Vill du ha en sommar fri från gräsklippning? Ja, då är det en bra idé att beställa en robotgräsklippare redan innan växtsäsongen drar igång på allvar.

Vi är tillbaka

Amplar i makramé

Ampel från Interflora Fresh Blomsterboden

Ampel från
Interflora Fresh
Blomsterboden

Att hänga växter i en ampel är helt rätt 2016 – både snyggt och praktiskt. Du får ett snyggt blickfång i rummet samtidigt som du sparar yta på bordet eller fönsterbrädan.

Kaktusarnas återkomst

Kaktusar i olika varianter finns på Bringners Blomsterlandet.

Kaktusar i olika varianter finns på Bringners Blomsterlandet.

Efter några år på plantornas bakgård är nu kaktusarna på väg tillbaka i stor stil och just nu är en kaktus något av det trendigaste du kan ha på hyllan. Kombinera med en snygg kruka så blir kaktusen en snygg inredningsdetalj som passar både i kök och vardagsrum. Kaktusar är väldigt lättskötta och finns i massor av olika varianter. Med rätt skötsel kan du till och med få dem att blomma!