Gubbyoga

Kristoffer Karlsson

Foto: Maja Gerhardsson

Foto: Maja Gerhardsson

Att yoga är en träningsform som ligger i tiden har nog inte någon missat. Men för dig som fortfarande tror att det bara handlar om omöjliga ställningar och huvudstående meditation så är det dags att tänka om. Yoga passar alla, och i höst har både Puffa utveckling och Studieförbundet vuxenskolan kurser i så kallad ”gubbyoga”.

När du blir äldre så tappar du en del av rörligheten i din kropp och många upplever att de blir stelare och får svårare att röra på sig. Då kan Yoga, som fokuserar mycket på rörlighet och andning, vara ett bra alternativ.
– När kroppen börjar stelna till så är det bra att tänja ut den lite så den inte blir stelare, säger Susanne Olander, som leder gubbyogan på Studieförbundet vuxenskolan. Yogan innehåller också många balansövningar som också är bra när man kommit upp lite i åren, fortsätter hon.

Nöjda deltagare

En av deltagarna på gubbyogan hos Puffa utveckling är Bernt Agertz.
– Yoga är inte så mystiskt som det låter, säger han. Genom den får vi bättre andningsteknik, vi förbättrar balansen och sist men inte minst: Vi rensar ”hårddisken”. Man kan kalla det en andlig defragmentering, fortsätter Bernt Agertz.
Susanne Olander på Studieförbundet vuxenskolan tror att äldre män är en grupp som traditionelllt sett inte ägnat sig speciellt mycket åt Yoga.
– Det flesta vet ju att det är bra att röra på sig och att hålla igång, men just yoga tror jag inte så många skulle anmäla sig till om det inte visste någon bekant som redan gick. Här fyller gubbyogan en viktig funktion. Vi visar att yoga är till för alla och man behöver inte vara rädd för att kroppen inte är tillräckligt flexibel, fortsätter hon.

Vad är gubbyoga

gubbyoga2Namnet ”Gubbyoga” var det någon av deltagarna som själv kom på. Men förutom att deltagarna är just gubbar, så är det egentligen ingen större skillnad på gubbyoga och vanlig yoga.
– Vi anpassar vissa positioner och använder lite hjälpmedel. Annars är rörelserna precis de samma som i den vanliga yogan, berättar Susanne.
Förutom att man får röra på sig och stärka sin kropp så har yogan också en annan viktig funktion.
– Yoga handlar inte bara om fysisk aktivitet. Yogan hjälper dig också att lösa upp stress och spänningar och ger både din kropp och själ den återhämtning som den så väl behöver, säger Mia Wissinger på Puffa utveckling.
– Varje pass utformas efter vad gruppen för tillfället behöver. Målet är att man ska gå ifrån varje pass med mer energi, en känsla av lugn och en känsla av att ha landat i sig själv, avslutar Mia Wissinger.